Gå til sidens hovedinnhold

Smitten sprer seg på vestkanten – 1.300 nærkontakter i karantene

Flere skoleklasser, idrettslag og familier er rammet av smitteutbruddet blant russen på Oslo vest.

De siste dagene har et smitteutbrudd med utspring i russebusser fra Oslo vest spredd seg i stor fart. Onsdag morgen var det bekreftet at 58 smittetilfeller kunne knyttet til utbruddet.

Torsdag morgen er tallet oppe i 170, forteller Jorunn Thaulow, assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinskfaglig ansvarlig for smittesporingsteamet i Oslo vest.

– Vi har omtrent 170 smittede som vi knytter til utbruddet på bussene. Ikke alle disse er nødvendigvis russ selv, men samtlige er samme årgang, forteller hun.

Les også

Smittevernoverlegen om smitte-eksplosjonen blant russen: – Uoversiktlig situasjon

Hun legger til at det fortsatt er en del personer som ikke er kartlagt. Torsdag morgen var det registrert 1.300 nærkontakter. Alle er i karantene og skal testes to ganger.

– Nærkontaktene er blant annet fra andre skoleklasser og idrettslag, samt familiemedlemmer, sier hun.

Stor andel smittede

Det siste døgnet er det registrert 128 nye koronasmittede personer i Oslo. Av det totale antallet er rundt 80 av de koronasmittede hjemmehørende i bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner. Ikke alle disse er nødvendigvis russ.

– Disse fire bydelene sto for en ganske stor andel av smittetilfellene i går og vi har utstrakt bruk av karantene og ventekarantene for å få kontroll på utbruddet, forteller Thaulow.

Les også

Ut mot Raymond Johansens russeutsagn: – Litt for lettvint i sin håndtering

Smitte i andre bydeler

Smittetrykket de siste to ukene har vært høyest i bydel Søndre Nordstrand, med 288 tilfeller per 100.000 innbygger. I de fire vestlige bydelene ligger dette tallet mellom 131 og 194.

Lavest smittetrykk de siste to ukene har det vært i bydel Sagene, med 64, fulgt av Grorud med 72.

Jorunn Thaulow vet ikke hvor mange skoleklasser som er rammet av utbruddet og må være i karantene og ha hjemmeundervisning, men Avisa Oslo er kjent med at det skal være smitte på flere trinn ved de videregående skolene i Oslo vest.

Les også

Oslo prioriterer de yngste i vaksinekøen

Thaulow har ikke oversikt over om smittetilfeller i andre bydeler kan knyttes til utbruddet på russebussene.

– Vi har ikke det per nå, men vi tror smittetrykket fortsatt vil være høyt de neste dagene og inn i helgen.

Det er åpnet for dropin-testing av russ ved Feberpoliklinikk Vest, men Thaulow har ikke tall på hvor mange som har benyttet seg av tilbudet.

Kommentarer til denne saken