– Vi jobber med å avdekke et mulig utbrudd på en arbeidsplass, men venter fortsatt på svar på prøvene, svarer assisterende bydelsoverlege Mari Skaugen Tindberg på Grünerløkka på e-post til AO fredag morgen.

Det viser seg kort tid senere at det er snakk om et utbrudd. Det har skjedd på på byggeplassen Mills-Kvartalet på Grünerløkka, et stort boligprosjekt i bydelen.

18 personer tilknyttet byggeplassen er smittet og 150 er karantene

– Byggeplassen er midlertidig stengt, det utføres smittevask på prosjektet og siden utbruddet har vi vært i tett dialog med bydelsoverlegen. Det ble besluttet i samråd med bydelens smittevernteam å gjennomføre smittetesting torsdag av alle som har vært innom prosjektet denne og foregående uke for å avdekke eventuelt skjult smitte, svarer Wibecke Brusdal hos entreprenøren AF Gruppen.

– Hvilken dag ble første smitte oppdaget?

– Det ble oppdaget denne uken.

Hun kan på gjentatte spørsmål ikke svare konkret hvilken dag første smitte ble oppdaget.

– Det jeg kan si var at det ble reagert umiddelbart, slik vi gjør i alle tilfeller og holder seg hjemme og ikke kommer på jobb. Vi har gode rutiner for dette.

Tidligere på fredagen, da bydelen beskrev at de mistenkte utbrudd, var

– Grunnen til at vi mistenker utbrudd er at vi har sett smitte i flere yrkesgrupper samtidig. Her har smittevernsteamet vært utrolig raske med å reagere og hele arbeidsplassen er testet. Det er ca. 60 personer tilknyttet arbeidsplassen, svarer bydelsoverlege Skaugen Tindberg.

AO har vært i kontakt med byggherren. De vil ikke kommentere saken og henviser til at det gjør AF Gruppen.


Ikke veldig bekymret

Bydelsoverlegen viser til at den økte smitten siste døgn ikke skal være knyttet til dette utbruddet i bydelen.

– Den økte smitten skyldes delvis utbruddet vi har i Keyserløkka barnehage. I tillegg har vi, som normalt, tilfeldig smitte. Den tilfeldige smitten i bydelen ser vi har rammet hele familier i stor grad, hvilket gjør at tallet blir høyere enn det ville blitt hvis det var enkeltpersoner som var smittet, svarer Skaugen Tindberg.

– Hvor bekymret er du for utviklingen i bydelen nå?

– Jeg er ikke veldig bekymret da smitten er knyttet til utbrudd som vi har god kontroll på. Men vi følger selvfølgelig veldig nøye med på utviklingen og smittevernteamet gjør en fantastisk jobb med rask smittesporing.

Bydelsoverlegen utdyper at de har kontroll på smitten og bruker store ressurser på å holde det slik.

Grünerløkka har et smittetrykk på 243,5 per 100.000 på fredag. De tre siste dagene er det registrert 69 smittede. Til sammenligning var det i de tre dagene før smittehoppet registrert 26 smittede til sammen.

Får snart svar om mutert smitte

Status etter utbruddet i Keyserløkka barnehage er 26 smittede og 41 som er i karantene.

Bydelen har foreløpig ikke fått svar fra FHI som undersøker om det kan være et utbrudd av mutert virus.

– Vi venter fortsatt på svar, men regner med at det kommer i løpet av en dag eller to, svarer bydelsoverlege Mari Skaugen Tindberg.