Gå til sidens hovedinnhold

Slutter som avdelingsdirektør i Oslo-skolen: – Jeg har ikke sagt opp på stedet

Hilde Gran, som er avdelingsdirektør i Utdanningsetaten, kunngjorde mandag at hun går fra stillingen til en stilling som prosjektleder i samme etat.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Oppsigelsen kobles ifølge avisen til den omdiskuterte omorganiseringen av Utdanningsetaten som fortsatt pågår. Ifølge Dagbladet skal det være «misnøye mot Gerhardsens retning for Oslo-skolen i avdelingen Gran ledet».

– Slutter ikke

Avisa Oslo har mandag kveld forsøkt å få en kommentar fra både skoledirektør Marte Gerhardsen og Hilde Gran. Fra deres pressekontakt Trine Lie Larsen får vi beskjed om at Gran vil svare på SMS og at Gerhardsens kommentar er følgende – «etter at du har fått svar fra Gran»:

– Hilde Gran slutter ikke, men går over i en ny stilling i etaten, og jeg er glad for at vi fortsatt får gleden av hennes kompetanse.

I en SMS litt senere skriver Gran til Avisa Oslo:

– Jeg har ikke sagt opp på stedet. Jeg har ikke sagt opp stillingen min, og vil fortsette i Utdanningsetaten, som har vært min arbeidsgiver gjennom mange år. Jeg har hatt en dialog med Marte Gerhardsen om dette siden medio oktober. Gerhardsen har vist stor forståelse for mitt standpunkt om å stille min plass til disposisjon, og vi har hatt en god dialog om alternative muligheter i UDA der jeg kunne få brukt min kompetanse. Jeg går inn i en stilling som prosjektdirektør for å lede et prosjekt som skal yte bred støtte og bidra tettere til helhetlig skoleutvikling i et lengre tidsperspektiv enn tidligere. Dette ser jeg frem til å få begynne med fra 1. mars.

Minst ti sluttet siste månedene

Den avtroppende avdelingsdirektøren har de siste syv årene ledet avdelingen for kompetanseutvikling i Oslo-skolen.

Samtidig har det vært spente konflikter i etaten, som blant annet har vært dekket tett av Dagbladet. Forrige uke bekreftet Utdanningsetaten ovenfor avisen at minst ti personer har sagt opp de siste månedene.

I slutten av september i fjor sluttet for eksempel en hel seksjon i Utdanningsetaten i protest mot ledelsen. Det var da snakk om alle de fast ansatte – inkludert seksjonssjefen – i det sentrale Læringsmiljøteamet, som gikk fra stillingene sine.

«Hele fagmiljøet, som har hjulpet skoler i saker som gjelder mobbing, mistrivsel blant elever og andre konflikter, forsvinner dermed», meldte NTB den gangen.

Årsaken skal ha vært «ledelsens «uforsvarlige» system i arbeid med lovverk knyttet til elevers skolemiljø, samt mangelfull medvirkning og involvering av Læringsmiljøteamet i arbeidet med en omorganisering av etaten», skrev NTB videre.

Omorganisering

Den omdiskuterte omorganiseringen ble satt i gang av nåværende direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, etter at forgjengeren Astrid Søgnen måtte gå av mot sin vilje, på grunn av en konflikt med byrådet.

Bakgrunnen for den tvungne utskiftelsen skal ha vært samarbeidsproblemer og vanskelig styringsdialog med politisk ledelse over lengre tid, ifølge NTB.

Marte Gerhardsen har en mastergrad fra London School of Economics og var tidligere divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Før dette har hun vært leder i Tankesmien Agenda, divisjonsdirektør i DNB og generalsekretær i hjelpeorganisasjonen CARE Norge. Hun har også jobbet åtte år i Utenriksdepartementet. og vært leder for Oslo AUF.

– Det er sjokkerende at det fortsetter å strømme på med oppsigelser fra personer med nøkkelkompetanse i Utdanningsetaten. Jeg opplevde på høringen at oppsigelsene ble forsøkt tonet ned. Men nå begynner dette å se ut som en mønster hvor de beste folka rømmer fra det synkende skipet Marte Gerhardsen leder, sier Hallstein Bjercke (V) til Dagbladet som har snakket med flere i opposisjonen som skal være oppførte over Grans oppsigelse.

Kommentarer til denne saken