– Å legge ned Ullevål sykehus er helsepolitisk vanvidd, og det er farlig for pasientsikkerheten, sier Seher Aydar i Rødt.

Fredag ble politikeren fra Groruddalen partiet Rødts representant i helse – omsorgskomiteen på Stortinget. Samme dag kunngjorde hun på Facebook at hun ville ta kampen for å redde Ullevål sykehus.

Nedleggelsen av Ullevål sykehus har vært en betent sak i valgkampen. For Rødt har arbeidet mot en nedleggelse stått høyt på agendaen. Den nye regjeringen har ikke gått inn for å verne Ullevål sykehus.

Flertall for å redde sykehuset

Aydar sier at hun mener sykehusplanene for Oslo inneholder reguleringsmessig og økonomisk risiko, samt faglig risiko.

– Å legge ned Ullevål sykehus er er helsepolitisk vanvidd, og det er farlig for pasientsikkerheten, sier Aydar og legger til:

– De vil kløyve akuttmiljøet på Ullevål i to, selge Nord-Europas største sykehustomt til private spekulanter og bygge høyblokker på en tomt som er altfor liten. Fagfolk sier tydelig at de trenger alle spesialister samlet under ett tak på akuttmottaket, noe som er helt avgjørende for å redde liv i tilfelle katastrofe, større ulykker eller i verste fall terroranslag.

– Du skriver at du vi redde Ullevål sykehus. Hvordan?

– Vi gir ikke opp denne kampen. Det er egentlig flertall for å redde sykehuset på Stortinget. Det er det folk har stemt fram. Rødt kommer til kjempe for sykehusene våre, både i Oslo og på Stortinget. Vi kommer til å samarbeide med alle gode krefter både i og utenfor Stortinget for å vinne denne saken. Det finnes flere gode eksempler på sykehus som blir redda gjennom folkelig mobilisering, selv når det ser mørkt ut.

Til tross for at regjeringen ikke går inn for å redde sykehuset, tror Aydar det er mulig å unngå nedleggelse:

– Det er noe vesentlig som fortsatt mangler, nemlig reguleringsplan. Riksantikvaren har reist innsigelse mot planen og Oslo kommune har varslet at omregulering vil bli avvist. Det vil si at den kun kan tvinges igjennom ved hjelp av statlig regulering. Dette har regjeringa ikke skrevet noe om i plattformen, så det finnes fortsatt håp, sier hun.

Tirsdag forrige uke leverte Aydar og partikollega og Rødt-leder Bjørnar Moxnes et representantforslag om blant annet å stanse nedleggelse av Ullevål sykehus og et salg av tomten. Forslaget kan leses i sin helhet her.

– Et gigantisk løftebrudd

Senterpartiet gikk til valg på å bevare Ullevål sykehus. Partitopp i Oslo, Jan Bøhler, uttalte bare dager før valget at Senterpartiet ikke ville sitte i en regjering som ikke går inn for å redde Ullevål sykehus. Aydar er ikke nådig i sin kritikk av Senterpartiet:

– Dette er et gigantisk løftebrudd fra Senterpartiet, som påsto at de ikke kunne sitte i en regjering som legger ned Ullevål sykehus. Gjennomføring av disse planene vil altså innebære at Sp tråkker på det kommunal selvstyret, og Ap ikke lytter til fagforeningene. Det kan de bare ikke gjøre, sier Aydar.

Forslaget fra Rødt inneholder også to punkter som ber regjeringen om å bygge ut Aker sykehus, og bevare Gaustad sykehus som psykiatrisk sykehus:

– Med dagens planer er det ikke avklart når eller om Aker sykehus kan bli lokalsykehus for hele Groruddalen inkludert bydelene Stovner og Grorud. Hvis denne regjeringa mener alvor med at Aker skal bli lokalsykehus for hele Groruddalen, må planene endres, sier Aydar.

– Sykehusplanene har så mange negative effekter i tillegg til nedleggelsen av Ullevål sykehus at «alle» utenom direktører og regjeringspolitikere skjønner at planene må stanses, avslutter hun.

  • LES OGSÅ:

Les også

Anne-Birgitte (53) jobber med barn som skal dø: – Jeg kan ikke snakke med alle om hva jeg jobber med