(Avisa Oslo/Nettavisen): Søndag gjorde politiet et nytt forsøk på å få terror- og drapssiktede Zaniar Matapour i tale i form av et avhør. Det ønsket han imidlertid ikke, da 42-åringen ikke vil forklare seg mens politiet tar opp avhøret med lyd og bilde.

Ifølge forsvarer John Christian Elden frykter Matapour at politiet vil manipulere opptakene i etterkant.

– En fortløpende vurdering

Lørdag forklarte han seg i et kort avhør, men da ble det kun tatt opp på lyd, opplyser Elden. På direkte spørsmål om det kan bli aktuelt i fortsettelsen, bekrefter politiadvokat Børge Enoksen at det er noe de vil vurdere.

– Det kan være aktuelt å gjennomføre avhøret med lydopptak. Det vil vi ta en fortløpende vurdering av helt fram til vi får et endelig svar på om han vil forklare seg eller ikke, sier Enoksen etter en pressekonferanse på politihuset på Grønland søndag ettermiddag.

I utgangspunktet tas avhør opp med lyd og bilde for å ivareta siktedes rettssikkerhet, forklarer han.

– Selv om vi er opptatt av å få hans forklaring, er det viktig for oss at vi holder rettssikkerhetsprinsipper høyt. Det er primært for å ivareta hans rettssikkerhet og at avhørene lagres på en slik måte at det er mulig, sier Enoksen og legger til:

– Så er enhver løsning som ivaretar rettssikkerheten og lovens krav, relevante.

Tror at han handlet alene

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for terror, drap og drapsforsøk etter at han løsnet skudd ved to utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag. To menn i 50- og 60-årene ble drept, mens 21 personer ble skadet.

Foreløpig mener politiet at Matapour handlet alene.

– Per nå har vi ingen grunn til å si at han samarbeidet med noen om denne skyteepisoden. Samtidig har vi et stort fokus på å avdekke hans bakgrunn og omgangskrets, så vi kan ikke utelukke det, sier Børge Enoksen.

Matapour skal ha brukt to våpen i skytingen: Et etthåndsvåpen og et automatisk tohåndsvåpen.

– Begge er av en eldre type og uregistrerte. Vi har en jobb foran oss med å avdekke historikken til disse våpnene.

– Har politiet noen tanker om hvor disse våpnene stammer fra?

– Det er tema vi er opptatt av å belyse, men jeg kan ikke gå i detalj på det nå.

– Har han skaffet våpnene selv, eller fått hjelp fra andre?

– Det er også relevant å få avklart, men igjen kan jeg ikke gå i detalj på det, svarer Enoksen.

Flere hypoteser om motiv

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har uttalt at de vurderer skytingen som ekstremistisk islamistisk terror. Den hypotesen er ikke svekket gjennom to dager med etterforskning, opplyser Oslo-politiet.

– Vi undersøker flere hypoteser. Der er ekstremisme og radikalisering selvfølgelig relevant, men det kan også være andre faktorer som hatkriminalitet og hans psykiske helse. Per nå er det vanskelig å konkludere eksakt. Det kan også være en kombinasjon av disse tingene, sier Børge Enoksen.

– Er det noen av disse hypotesene som peker seg ut som mer relevante, enn andre?

– Det er detaljer jeg ikke vil kommentere nå.

Politiet: Avgjørende innsats fra sivile

Videoer fra åstedet viser at flere sivile løper etter Matapour etter skytingen, før de legger ham i bakken. På spørsmål om hvordan politiet vurderer innsatsen til mennesker som var på stedet, svarer Enoksen:

– Det er en innsats som har vært helt avgjørende for å få kontroll på ham såpass raskt. Han ble rett og slett løpt ned av sivile, lagt i bakken og holdt der til politiet kom og pågrep ham. Hva som ville ha skjedd uten den innsatsen, er vanskelig å slå fast, men den har vært svært viktig.

– Er det grunn til å tro at dette kunne ha gått verre, dersom ikke sivile hadde grepet inn?

– Det er grunn til å tro det, ja.

Zaniar Matapour er godt kjent for politiet fra tidligere. Han er straffedømt en rekke ganger, blant annet for narkokriminalitet og besittelse av kniv. I 2019 var han siktet for drapsforsøk i en sak som senere ble henlagt.

I april ble han stanset av politiet i bil sammen med den kjente islamisten Arfan Bhatti (44), i forbindelse en demonstrasjon mot at Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) skulle brenne koraner på Stovner.

Kontakt med islamistisk miljø

Overfor Avisa Oslo har forsvarer John Christian Elden bekreftet at Matapour og Bhatti, som også har vært hans klient i mange år, kjenner hverandre. Utover det har han ikke ønsket å kommentere hvilken relasjon de har.

I etterkant av at han ble stanset på Stovner, gjennomførte PST en samtale med Matapour i mai.

Ifølge NRK publiserte Bhatti et brennende regnbueflagg på sin Facebook-profil 14. juni i år, sammen med et sitat som skal ha oppfordret til drap på homofile.

Børge Enoksen forteller at Matapours eventuelle kontakt med det ekstreme islamistiske miljøet i Norge, er relevant for etterforskningen.

– Det er detaljer jeg kan ikke kan kommentere, men det er sentralt for oss å avdekke hans kontakt forut denne hendelsen.

– Har dere avdekket noe?

– Vi har en del informasjon som jeg ikke kan gå inn på, svarer Enoksen.

Han vil ikke kommentere om politiet har avhørt Arfan Bhatti, eller andre personer med tilknytning til det islamistiske miljøet.