Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil Lan tvinge Trygve og Jonas i kne: Foreslår miljøkoalisjon på Stortinget

Ber flere partier danne «grønn blokk».

– En AP/SP-regjering betyr at alle miljøengasjerte partier på Stortinget bør danne en grønn blokk for felles miljøkrav. Jonas og Trygve kan ikke få flertall for noe budsjett som ikke møter klima- og naturkrisen, skriver Oslo-politikeren Berg på Twitter.

Hun etterlyser støtte fra flere partiledere:

– Er dere enige, Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes, Olaug Bollestad, Guri Melby?

Den «grønne blokken» Berg foreslår, som består av MDG, SV, Rødt, Venstre og KrF, fikk til sammen 35 mandater etter årets stortingsvalg. Avisa Oslo har bedt Berg utdype kommentaren - hittil uten å få svar.

Bergs Oslo MDG-kollega og påtroppende stortingspolitiker Rasmus Hansson kommenterer følgende i en e-post:

– Framtidas norske næringsliv og arbeidsplasser er avhengige av at den nye regjeringen tar lange skritt i grønn retning. Barn og natur er avhengige av at en ny regjering virkelig tør å sette miljøet først. Sammen med MDG kan SV, V, KrF og R faktisk få dette til å skje.

- Meningsløs tankegang

– Støre lovte i valgkampen at han vil gjøre alt han kan for framtiden til barnebarna sine, jeg håper han husker det løftet når han nå setter seg ned sammen med Senterpartiet, skriver Hansson også.

Avisa Oslo ringt Rødt-leder Bjørnar Moxnes, KrFs fungerende leder Olaug Bollestad, Venstre-leder Guri Melby og SVs leder Audun Lysbakken angående utspillet fra Berg - hittil uten å få svar.

Venstres klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn er imidlertid blankt avvisende.

– Det er en meningsløs tankegang. Spørsmålet er ikke om det er en sånn blokk eller en sånn blokk. Spørsmålet er om du vil kaste regjeringa som sitter eller ikke, svarer Rotevatn da Avisa Oslo tar kontakt.

Les også

Rotevatn fnyser av MDGs forslag: – Helt meningsløst

Negativ dag for klimaet

Da Avisa Oslo snakket med Guri Melby om SVs brudd i sonderingene, trakk hun særlig frem klimapolitikk som en sak som vil lide under at SV ikke kommer til å sitte i regjering.

- Jeg tenker at dette er en negativ dag både for byer og ikke minst for klimaet, sa hun.

Melby understreket at nettopp klima har vært en viktig sak for SV, og at en regjering uten SV er lite lovende for norsk klimapolitikk.

– Det at det nå ikke er et grunnlag for SV til å være med videre, forteller meg at det ikke er en politikk som er egnet til å nå målene våre om å halverer klimagassutslippene. Det er veldig synd, sier Melby.

Les også

Ministre slår full Oslo-alarm: - En negativ dag

Les også

Støre: – Ønsket et annet utfall

Les også

Oslo SVs leder: – Skuffende

Kommentarer til denne saken