Nå ruller Oslo kommune ut tre vaksinebusser som skal være tilgjengelige rundt i bydelene, på arbeidsplasser og skolene. Målet er å få opp vaksinasjonsgraden fra dagens tall på cirka 87 prosent fullvaksinerte til 90 prosent.

– Selv om vi ligger høyt, må vi nå etternølerne og de som er skeptiske, oppsummerer byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Fredag ettermiddag fikk han og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) se de nye vaksinebussene ved Røde Kors' lokaler i Hausmanns gate. En som hadde møtt for å få ta andre dose i bussen, var Erle Hever.

– Det handler også om synlighet, ved at vaksinebussene vil være en sterk oppfordring til folk om å ta vaksinen, sier Johansen.

Støre er enig.

– Det gjør avstanden kortere, og er en god måte å nå folk på, sier statsministeren til Avisa Oslo.

Vaksine i moskeen

Før besøket hos Røde Kors, fikk Johansen og Støre omvisning på Rabita-moskeen i Calmeyers gate. Her har de satt opp vaksinesenter i tredje etasje, slik at besøkende kan få vaksine i kombinasjon med for eksempel fredagsbønnen.

– Vi må bruke alle gode krefter. Det går ikke an å tro at dersom man har én måte å informere på, så informerer du alle. Det er et spørsmål om trygghet og tillit. Mange folk i Oslo har bakgrunn fra steder der tilliten til offentlige myndigheter er mindre. At du har en imam eller en annen religiøs leder som oppfordrer deg til å vaksinen, senker terskelen, sier Raymond Johansen.

Fredagens besøk i moskeen og hos Røde Kors skjer samtidig som spesialisthelsetjenesten i Oslo er under sterkt press. Onsdag fortalte Avisa Oslo om situasjonen ved Diakonhjemmet sykehus: Hyppige dobbeltvakter, hundrevis av overtidstimer, sykmeldinger og oppsigelser.

Situasjonen er den samme ved flere av intensivavdelingene i Oslo, kan Bård Eirik Ruud i Norsk Sykepleierforbund fortelle.

Håpet fra politikerne er at flere vaksiner skal lette presset på helsevesenet.

– Vi er flinkest i klassen. Det skulle bare mangle, da vi har vært stormens øye under hele pandemien. Vi er godt skodd og har bygget en stor organisasjon med fantastisk flinke folk. Men selv om vi vaksinerer cirka 1000 mennesker i uka, er vi ikke helt i mål. Det er nødvendig at vi kommer dit for å redusere belastningen på spesialisthelsetjenesten, sier Raymond Johansen, som har følgende budskap til de som foreløpig ikke har tatt vaksinen:

– Den redder liv. Det vi ser nå på sykehusene er at de som blir alle sykest, er de uvaksinerte.

– Vårt viktigste tiltak er vaksine

Foreløpig har byrådet vært tilbakeholdne med å foreslå strenge smitteverntiltak i Oslo. Enn så lenge anbefales det å bruke munnbind på kollektivtransport, kjøpesentre, i butikkene og taxier.

– Hva skal til for at dere iverksetter strengere tiltak?

– Det viktigste tiltaket vårt er vaksine, svarer Johansen og fortsetter:

– Det andre er massetesting. Foreløpig tester vi 41.500 elever to ganger i uken, også for å avdekke eventuelt skjult smitte. Det kan vi vurdere å skalere opp.

Budskapet fra Jonas Gahr Støre er likelydende:

– Det aller, aller viktigste nasjonale tiltaket er at vi vaksinerer oss. Da vil jeg understreke viktigheten av at alle de over 65 år, tar tredje dose. Vi vet fra andre land at den virker raskere og gir god beskyttelse. Det vil begrense trykket på sykehusene. Nå jobber vi for at tilbudet skal bli tilgjengelig også for de under 65 år, sier statsministeren.

– Hva er ditt budskap til de som kanskje er skeptiske eller redde for å ta vaksinen?

– Det er et valg hver og én av oss må ta, men vi har mye god dokumentasjon på at vaksinene er trygg, at de virker og gir beskyttelse, slik at vi kan leve et mest mulig normalt liv i et åpent samfunn, svarer Støre.

Ny mutasjon i omløp

Fredag innførte regjeringen innreisetiltak fra flere afrikanske land for å hindre spredning av en ny mutasjon av koronaviruset. Alle reisende fra Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho Eswatini og Malawi må i karantene ved ankomst til Norge – uavhengig om de er fullvaksinerte eller tidligere har vært smittet.

– Er det grunn til å være bekymret?

– Dette viser at viruset kan overraske oss, og at det som oppstår på andre siden av jorden raskt kan komme nærme oss. Da må vi gjøre tiltak for å forsinke og begrense det. Det gjør regjeringen i dag ved å skjerpe innreisereglene, sier Jonas Gahr Støre.

Nye mutasjoner gjør det desto viktigere å vaksinere seg, mener byrådslederen.

– Nå er det opp til myndighetene og FHI å finne ut om status for mutasjonen i Norge – og om vaksinene vi har i dag, holder. Det tror jeg, selv om det betyr at viruset kan spre seg litt raskere. Derfor er det viktig å holde trykk på vaksineringen, sier Johansen.