– Abdullah Alsabeehg bør bli Oslos ordfører. Han har gjort en kjempejobb som varaordfører, og det er på tide at Ap har en ordførerkandidat med mangfoldig bakgrunn, sier Ayoub til Avisa Oslo.

På direkte spørsmål om han ønsker å bli ordfører, svarer dagens varaordfører dette:

– Jeg stiller meg til disposisjon for Arbeiderpartiet der de trenger meg.

Avisa Oslo kjenner til at Laial Janet Ayoub på ikke er alene om å støtte et mulig Alsabeehg-kandidatur foran valget 2023.

I et drøyt tiår har Alsabeehg fra Søndre Nordstrand vært en av bystyrets toneangivende politikere. Den tidligere byrådssekretæren har vært fraksjonsleder, og fungerer nå som byens varaordfører på heltid.

– En kandidat man ikke skal se bort fra

Et viktig argument blant Alsabeehgs tilhengere er hans evne til å vinne velgere i ytre by. Som for eksempel Søndre Nordstrand, der han selv kommer fra.

36-åringen beskrives som hardtarbeidende, erfaren og dyktig – med et ekstremt bredt nettverk i og utenfor Oslos politiske miljø.

Og de mener at han er den best egnede politikeren til å etterfølge Marianne Borgen (SV) når hun fratrer i 2023.

Søndre Nordstrands bydelsutvalgsleder Ola Mannsåker er tydelig på at Alsabeehg er en sterk kandidat.

– Jeg tenker det er naturlig at Abdullah Alsabeehg, som er oppvokst og bor i denne bydelen, kan være en kandidat som man ikke skal se bort ifra. Han er på mange måter en politikkens gentleman om du spør meg, sier Mannsåker.

Kjernevelger utenfor senteret

Avisa Oslo møter Mannsåker utenfor Holmlia senter – en viktig møteplass i bydelen. Utenfor senteret står Theogene Mukiza og passer på, mens gutta David (4) og Archie (2) løper rundt på lekeplassen.

Velgere som Mukiza er årsaken til at Søndre Nordstrand er en Oslo Ap-bastion. Helt siden han fikk muligheten til å stemme i 2007, har han stått trofast bak partiet til den nåværende byrådslederen Raymond Johansen.

– For meg spiller det ingen rolle. Det viktige for meg er at de som styrer jobber på en ordentlig måte – uten å diskriminere folk. Det kan du gjøre uansett om du er opprinnelig utenlandsk eller nordmann, sier Theogene Mukiza fra Hauketo.

Men alle er ikke like lojale Ap-velgere som Mukiza.

Voldsom tilbakegang

Faktisk gikk partiet tilbake med 17,4 prosentpoeng i bydel Søndre Nordstrand i forrige lokalvalg. Flere politikere i partiet knytter den manglende suksessen til manglende representasjon av folk med innvandrerbakgrunn og politikere fra ytre by.

– Jeg tror det kan gi dem flere stemmer. Mange som kan tenke seg å stemme på Arbeiderpartiet vil gjerne ha politikere som kjenner til deres kultur, har samme bakgrunn som den selv og kan hjelpe dem, sier Sayed Dabestani.

Dabestani plasserer seg et sted på venstresiden.

Representasjon er ikke den viktigste saken for ham, men da Avisa Oslo framhever at Oslo aldri har hatt en ordfører med flerkulturell bakgrunn, mener både han og kona Jahedeh Gohari at det begynner å bli på tide.

– Det hadde vært bra, fastslår Gohari, som selv har stemt Ap.


Tror Abdullah kan få folk ned fra gjerdet

– Vi skal ikke undervurdere betydningen av representasjon. Det at folk som tilhører en minoritetsreligion og har mørk hud kan nå fram i det norske samfunnet viser ungdom i Søndre Nordstrand og Groruddalen at det er mulig, mener lokalpolitikeren Mannsåker.

Både han og Lindeberg Ap-politikeren har bred erfaring med valgkamp og stemmesanking i deres nærområder.

Ayoubs erfaring er at mange velgere i Groruddalen ikke kjenner seg igjen i mange politikere – både i regjering, på Stortinget og rådhuset. Dette tror hun Søndre Nordstrand-politikeren Alsabeehg kan bidra til å forandre.

– Hva kan et Alsabeehg-kandidatur bety for Oslo Ap ved neste valg?

– Det ville ikke vært en brems. Tvert imot tror jeg at mange ville valgt å bruke stemmeretten sin i stedet for å sitte på gjerdet, mener Ayoub.


Mener Ap må forholde seg til sine egne

Ved forrige valg valgte Oslo Ap å ikke stille med noen ordførerkandidat. Nasjonale målinger er ikke lystig lesning for partiet, og det er ingen selvfølge at partiet vil gå for ordførervervet denne gangen heller.

Samtidig arbeider partiet for å få Rødt Oslos tidligere gruppeleder Eivor Evenrud inn i partiet. Avisa Oslo kjenner også til at flere i partiet vil ha henne som ordførerkandidat, slik først omtalt av NRK.

Andre er skeptiske til å ta inn en ordførerkandidat rett inn fra et annet parti.

– Jeg har aldri møtt Eivor Evenrud, jeg kjenner henne ikke, og så vidt jeg vet har hun ikke meldt seg inn i noe nytt politisk parti. Utgangspunktet mitt for å snakke om verv i Arbeiderpartiet er at vi må forholde oss til personer som er medlemmer av Arbeiderpartiet, sier Søndre Nordstrands BU-leder Ola Mannsåker.

– Har hatt kvinnelig ordfører i flere år

– Er det et problem å ha en mannlig ordførerkandidat, i tillegg til en mannlig byrådslederkandidat?

– Ap har mange dyktige kvinner. Det er argumenter for å trekke i den retningen også, men kjønnsbalansen ivaretas i hovedsak på listene. Jeg mener først og fremst at vi må se etter interne kandidater i Arbeiderpartiet og løfte dem fram, svarer Mannsåker.

– Ap har vært veldig gode på stille med 50 prosent kvinner og 50 prosent menn i nominasjonsprosessen. Det har vi gjort på Stortinget også, og mange kvinner er representert i regjeringen. Noen vil si at det kanskje hadde vært problematisk, men vi har hatt en kvinnelig ordfører i flere år, sier Laial Ayoub.

Avisa Oslo har spurt Alsabeehg hva han tenker om å bli foreslått som ordførerkandidat.

– Veldig hyggelig å bli foreslått. Det er en nominasjonsprosess på gang, her må vi la nominasjonskomiteen få jobbe i fred og ro. Jeg svarer hvis komiteen spør meg, før jeg snakker med mediene.

– Har Oslo Ap et problem med manglende representasjon av politikere i lederverv med flerkulturell bakgrunn og bosted i ytre by?

– Det er mange dyktige mennesker i Oslo Arbeiderparti med minoritetsbakgrunn og/eller som bor i ytre by. Jeg håper og tror mange av de vil komme på neste bystyreliste, svarer Abdullah Alsabeehg.

Flere Ap-politikere støtter Alsabeehg-kandidatur

Flere Ap-politikere sier på bakgrunn at de ønsker Alsabeehg som ordførerkandidat.

Avisa Oslo får også hevdet at det eksisterer en misnøye med at Oslo Ap er for «toppstyrt», og at lokallagene og grasrota har hatt for lite innflytelse over flere år.

Et annet problem som blir framhevet, er at Oslo Ap løftet fram for lite av bredden sin ved forrige valg.

Kildene mener at det ville vært et kraftfullt signal til byens befolkning om Oslo Ap stiller med sin første ordførerkandidat med minoritetsbakgrunn noensinne. Det kunne, slik Alsabeehgs tilhengere ser det, bidratt til at Oslo Ap igjen blir relevante for velgerne de tapte for snart fire år siden.


Når det gjelder Eivor Evenrud, kjenner Avisa Oslo til at svært mange ivrer etter å få henne inn i partiet.

– Ingen ønsker å ødelegge for Eivor, presiserer en av dem som ønsker Abdullah Alsabeehg som ordførerkandidat.

Vedkommende ser for seg Evenrud høyt oppe på Ap-lista før valget, men presiserer imidlertid følgende:

– Politikk er ikke som fotball. Man kan ikke gå rett inn på hvilket som helst lag. Hun bør få mer fartstid i Ap før hun blir ordførerkandidat, mener imidlertid Oslo Ap-politikeren.