Arbeiderpartiet stakk av med seieren i årets skolevalg i Oslo med 19,6 prosent. Samtidig er det et av de partiene som går mest tilbake i skolevalget 2021, med en nedgang på hele 6,1 prosentpoeng. Det viser tall fra Norsk senter for forskningsdata.

Rett bak Arbeiderpartiet ligger SV, med 19,5 prosent oppslutning – kun 0,1 prosentpoeng bak.

På tredjeplass ligger Høyre, med 16,3 prosent. Dette er 1,9 prosentpoeng bedre enn i skolevalget i 2019. Sammenliknet med da Høyre vant stortingsvalget i 2013, er årets resultater 11,4 prosentpoeng dårligere enn det de var for åtte år siden.

Statsminister Erna Solberg er likevel stolt over Unge Høyre på landsbasis:

– De har sendt over 100 debattanter i ulike debatter, stått på stand og gjennomført skoleaksjoner. Det er veldig gøy å høre at mange nye har fått prøvd seg i år, og det er rekordmange førstedebattanter. Det viser at det gror godt i Høyre, sier statsministeren i en kommentar til NTB.

– Det er det all grunn til å være stolt av. Jeg er i alle fall det, fortsetter Solberg.

Få full oversikt over resultatene fra skolevalget i Oslo

  • Arbeiderpartiet: 19,6 prosent (nedgang på 6,1 prosentpoeng)
  • Sosialistisk venstreparti: 19,5 prosent (gikk opp 7,4 prosentpoeng)
  • Høyre: 16,3 prosent (gikk opp 1,9 prosentpoeng)
  • Venstre: 12,9 prosent (gikk opp 3,3 prosentpoeng)
  • Miljøpartiet de grønne: 8,0 prosent (nedgang på 7,5 prosentpoeng)
  • Rødt: 8,0 prosent (gikk opp 1,3 prosentpoeng)
  • Fremskrittspartiet: 7,8 prosent (gikk opp 1,6 prosentpoeng)
  • Piratpartiet: 1,7 prosent (nedgang på 0,2 prosentpoeng)
  • Senterpartiet: 1,2 prosent (gikk opp 0,2 prosentpoeng)
  • Kristelig folkeparti: 0,8 prosent (gått verken opp eller ned siden 2019)

Kilde: Norsk senter for forskningsdata

Se hele oversikten på Norsk senter for forskningsdata (NSD).

Også SV i seiersrus: – Viser hvor viktig det er å stemme

– Dette er jo helt fantastiske resultater. Vi er bare 17 stemmer bak å være det største partiet i Oslo, forteller Synnøve Kronen Snyen, leder i Sosialistisk ungdom (SU), til Avisa Oslo.

Sosialistisk venstreparti vant fram med hele 7,5 prosentpoeng siden 2019. Dette er det beste skolevalget de har gjort siden 2005 i Oslo, viser tall fra NSD.

– Dette er en enorm energiboost nå i sluttspurten av valgkampen. Målingene viser at SV ligger an til å gjøre et kjempevalg, sier Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for Oslo SV, og legger til:

– Dette viser hvor viktig det er å stemme. Vi er bare 17 stemmer unna å være det største partiet i Norge, sier hun til Avisa Oslo.

– Unge er klare for et regjeringsskifte

Til tross for at Arbeiderpartiet er det partiet som har vunnet færrest velgere i årets skolevalg, er fylkesleder AUF i Oslo, Varin Hiwa fornøyd med resultatene:

– Vi er veldig stolt over AUF-ere som har stått på fra morgen til kveld, sier hun og fortsetter:

– Vi er egentlig veldig fornøyde med resultatene, for nå ser vi at unge, i Oslo, så vel som i resten av landet, er klar for et regjeringsskifte, ledet av Arbeiderpartiet. Vi er glade for at det er såpass tydelig at de er klare for et regjeringsskifte.

– Beste skolevalget for Unge Venstre i Oslo noensinne

Etter Høyre, på en solid fjerdeplass, ligger Venstre med 12,9 prosent:

– 12,9 er det beste skolevalget for Unge Venstre i Oslo noensinne! Jeg er så stolt av den innsatsen de har lagt ned denne valgkampen. Gratulerer fra hele Venstre! sier førstekandidat i Oslo Venstre, Guri Melby til Avisa Oslo.

Venstre har gått opp 3,3 prosentpoeng siden sist skolevalg i 2019:

– Det er åpenbart at unge i Oslo er utålmodige! Vi må kutte klimautslipp enda raskere og få på plass en helt ny ruspolitikk. Den utålmodigheten deler vi i Venstre og skal kjempe videre.

MDG går ned 7,5 prosentpoeng i Oslo

MDG fikk 8,0 prosent av stemmene blant videregående skoler i Oslo. Dette er en nedgang på hele 7,5 prosentpoeng siden 2019, da de fikk 15 prosent i skolevalget.

Det gjør at Miljøpartiet de grønne blir det femte største partiet blant videregående skoler i Oslo. Femteplassen deler de med Rødt, som går opp 1,3 prosentpoeng i årets valg.

Til tross for mye nedgang i oppslutningen fra 2019, er partileder i MDG Une Bastholm fornøyd med resultatene på landsbasis. På nasjonalt nivå fikk MDG 6 prosent, altså 2 prosentpoeng mindre enn i Oslo isolert:

– Det er et kjempegodt resultat. Hvis dette hadde vært voksenvalget, hadde vi kommet inn med elleve mandater på Stortinget, sier Bastholm til VGTVs skolevalgsending, og fortsetter:

– Hvis vi får noe lignende på mandag i voksenvalget, så er det veldig, veldig bra, påpeker Bastholm.

MDG blir bare nesten slått av Fremskrittspartiet med 7,8 prosent oppslutning, som gjør det 1,6 prosentpoeng bedre i år enn for to år siden.

Senterpartiet fikk 1,2 prosent i oppslutning, og går bare opp 0,2 prosentpoeng fra 2019.

Bak dem ligger Kristelig Folkeparti – som er det stortingspartiet som gjør det dårligst i årets skolevalg i Oslo. De endte opp med 0,8 prosent i årets skolevalg.

I kommunevalget i 2019 var det 34 skoler i Oslo som deltok i skolevalget, og 33 skoler ved sist stortingsvalg i 2017. Da var det en deltakerprosent på henholdsvis 80,7 og 78,8 prosent.

Viktig pekepinn i det egentlige valget

– Det blir spesielt spennende å se i hvilken grad klima- og miljøsaken engasjerer de unge, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til NTB før resultatene ble kjent.

Samtidig pekte han på at MDG og SV gjorde det veldig bra i skolevalget for to år siden.

– Det mest interessante er retningen i utslagene og hvilken vei det går for hvert parti. Så er det jo interessant i seg selv hvordan de unge stemmer. Det kan gi en pekepinn på hvor de yngste velgerne går i det egentlige valget, sier valgforskeren, som medgir at han vil bli overrasket om de borgerlige går fram i skolevalget.

– En klar borgerlig framgang vil overraske, ja, sier han.