– Vi har en stor jobb foran oss, forteller Nils Lexerød, Vålerengas ferske hovedtrener, til Avisa Oslo.

46-åringen tok ved nyttår over som trener for hovedstadsklubben etter to år med danske Jack Majgaard Jensen i sjefsstolen. Forgjengeren vant to cupgull og en serietittel i sin tid i klubben – og brøt dermed seks år med LSK Kvinner-dominans.

I fjor endte derimot Vålerenga hele 17 poeng bak suverene Sandviken (byttet navn til Brann i år, journ.anm.). Lexerød ser tøft på oppgaven som venter den kommende sesongen.

– Det er en stor utfordring å ta igjen 17 poeng. Brann er et bra fotballag, som har jobbet godt med de samme spillerne i en lang periode. Men vi har noen tanker om hvordan vi skal utfordre dem, sier han.

Skal slå tilbake

Vålerenga tapte fem kamper i serien i fjor, som til slutt endte med en skuffende 4.-plass. Brann på sin side gikk ubeseiret gjennom sesongen, der 1–1 borte mot Arna/Bjørnar var bergensernes eneste «feilskjær».

Oslo-klubben fikk sin revansj med 2-1-seieren i cupfinalen mot seriemesteren.

– Vi må bygge opp et lag i Vålerenga som er så solid at vi kan gå gjennom en sesong uten feilskjær mot de antatt dårligere lagene, men samtidig kunne utfordre Brann og Rosenborg i det som forhåpentlig blir toppkampen, sier VIF-treneren.

– Hva skiller din VIF-utgave sammenlignet med tidligere år?

– Jeg er ikke så opptatt av å sammenligne med Vålerenga-lagene de siste årene. Jeg er mest opptatt av å fremstå som et offensivt fotballag. Vi skal skape problemer for motstanderen gjennom aktivt forsvarsspill, men samtidig fremtvinge feil. I det offensive angrepsspillet skal vi ha mye ball på motstanderens banehalvdel og rundt sekstenmeteren. Vi må få brukt spissferdighetene til våre offensive spillere, sier han.

Store utskiftninger

Det er ikke bare på trenerfronten det har skjedd endringer fra fjorårssesongen. Vålerenga har også gått gjennom en stor omveltning av spillertroppen.

Profiler som Synne Jensen, Rikke Marie Madsen, Amanda Andradóttir og Hannah Seabert har forsvunnet. Inn dørene har stortalentet Runa Lillegård, tidligere Italia-proff Malin Sunde og keeper Guro Pettersen ankommet. Sistnevnte er nå inne i sin tredje epoke i klubben. Hun har de siste sesongene spilt for svenske Piteå.

– Det er veldig mye nytt fra sist gang jeg var i klubben. Det er et mye større støtteapparat rundt klubben. Ting har egentlig blitt bedre for hver gang jeg har kommet tilbake. Nå er det annerledes og veldig bra. Jeg trives ufattelig godt og er glad for å være tilbake, forteller Pettersen.

30-åringen mener hun har tatt store steg siden hun dro fra Vålerenga i 2019.

– Jeg er ufattelig takknemlig for den tiden i Sverige. Det var akkurat det jeg trengte. Jeg husker at jeg satt og hadde to dager på å bestemme meg for å takke ja til kontrakten i Sverige. Det er et av de beste valgene jeg har tatt. Jeg tar med meg veldig gode vaner fra Sverige, som har utviklet meg veldig som fotballspiller og person. Jeg kommer tilbake som en bedre utgave av meg selv, sier hun.

– Veldig fint å ha Guro her

Pettersen mener Vålerenga har gode mulighet for å bite hardere fra seg i serien i år.

– Hvis du ser på kampene i fjor, så var det ikke sånn at Vålerenga gjorde det så utrolig dårlig. Det var småting i et par kamper som til slutt spilte en stor forskjell på poengene, sier hun.

Sisteskansen erstatter cuphelten Seabert, som forsvant i vinter. Lexerød er svært fornøyd med å Pettersens VIF-retur.

– Det er veldig fint å ha Guro her. Hun kjenner klubben godt – og har spilt på seg mye erfaring gjennom en lang karriere. I tillegg til å være en veldig god keeper er hun en fin person å ha i spillergruppen.

– Jeg føler vi er i ferd med å bygge opp den spillerstallen vi ønsker. Det var naturlig at det forsvant en del spillere i fjor. Stallen må være mindre når man ikke er i Champions League. Nå har vi en spennende spillergruppe, som også var noe av det som trigget meg med å si ja til trenerjobben. Samtidig er vi ikke helt i mål med tanke på å ha den stallen vi ønsker. Vi mangler en spiller eller to til for en optimal stall, men vi bør allerede nå være konkurransedyktig i Toppserien.

LES OGSÅ: