– Det er et viktig delmål, et skritt i riktig retning. Det er ikke det mange hadde håpet på, men forhåpentligvis vil flere møte et behandlingsapparat som er tilpasset deg, uavhengig av situasjon, sier helsepolitiker Hassan Nawaz (H) til Avisa Oslo.
Forrige uke gikk han og byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen, ut i VG og erklærte at de ønsker å «tjuvstarte» rusreformen.

Støre trosser massivt flertall blant Ap-velgerne i Oslo når han stopper rusreformen
Fikk nei fra helseministeren
Dette er imidlertid ikke første gang Høyre foreslår å gjennomføre en «lokal rusreform». Allerede i fjor høst la Nawaz og daværende nestleder i Oslo, Høyre Eirik Lae Solberg, frem et forslag om dette.
Den gangen foreslo de to Høyre-politikerne at byrådet skulle be regjeringen om en lovhjemmel til å gjennomføre reformen i Oslo. Dette sa helseminister Ingvild Kjerkol blankt nei til.
– Legemiddelloven gjelder nasjonalt og Stortinget avviste avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika til egen bruk. Dette vil derfor fortsatt være straffbart, også i Oslo, sa hun til Avisa Oslo den gangen.
Det er derfor Byrådet nå ønsker å gjennomføre noe som ligner på rusreformen innenfor dagens gjeldende regelverk.
Rusreformen, som i hovedsak gikk ut på å fjerne straff for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, fikk ikke flertall på Stortinget i fjor, etter at Arbeiderpartiets landsmøte stemte mot. Dette til tross for at Oslo Arbeiderparti var sterke tilhengere av reformen.
Om byrådet skal få til dette, er de avhengig av at politiet er med på planene.

Tunge rusbrukere straffes lavere enn før: – Glad domstolene har plukket opp signalene
To lovendringer
Det er nemlig ikke slik at Oslo kommune bare kan innføre en rusreform uten videre. For å nå målet om å gjennomføre så mye som mulig av reformen, planlegger Oslo å benytte seg av to lovendringer som ble vedtatt i fjor:
– Det første var at alle kommuner skulle opprette rådgivende enheter for rus, det andre var at politiet skulle ha anledning til å avgjøre straffesaker med pålegg om oppmøte hos disse rådgivende enhetene, sier Nawaz.
Om man på bakgrunn av dette kan overtale politiet til å bruke muligheten til å heller avgjøre straffesaker med pålegg om oppmøte hos rådgivende enhet, heller en tradisjonell straff, er byrådet i dialog med politiet om, forteller han.
– Oslo kommune har lenge samarbeidet veldig godt med politiet, det er man avhengig av i denne saken også. Politiet sier de er optimistiske, og vil sette seg ned for å diskutere mulighetene.
Til VG sier politiinspektør Rune Solberg Swahn at de ser lyst på mulighetene for et samarbeid.
– Oslo politidistrikt er optimistiske til ordningen og tror opprettelsen av rådgivende enheter vil kunne gi bedre forebygging og bedre hjelp i forbindelse med ulovlig rusmiddelbruk, skriver han i en e-post til avisa.
– Politidistriktet har allerede et meget godt samarbeid med kommunene, og ser frem til å utarbeide de praktiske rutinene sammen med Oslo, Asker og Bærum.
Her flyter dopet fritt på åpen gate