Det ventes nemlig 50 millimeter nedbør søndag. Det tilsvarer fem fulle vaskebøtter med vann helt ut på én kvadratmeter.

– Det starter for fullt på formiddagen, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på at vi har mye regn i vente og at vi må forberede oss på at det kan gå jordskred. I tillegg har de sendt ut oransje farevarsel om flomfare.

(Saken fortsetter under illustrasjonen)

– Det kan forekomme ganske alvorlige hendelser som kan gi en del skade. Ett eksempel er det som skjedde i Skjeberg i Østfold i dag, sier Haga.

Flommer over

Deler av Østfoldbanen er stengt for togtrafikk, men mest oppsiktsvekkende er det at et hus er omringet av vann.

(Saken fortsetter under bildet)

Noe av årsaken til oversvømmelsen rundt eneboligen i Skjeberg, er nettopp regnet. Den store nedbørsmengden har ført til at bekken renner over. Dette kan skje i Oslo, men meteorologen mener vi kan slippe billigere unna.

Det har allerede kommet mye regn, uten at det har skapt mye trøbbel. Haga forklarer at det regner mer i marka enn i sentrum, men Avisa Oslo har tatt bilder ved Akerselva som viser at deler av gangstien er full av vann.

Advarer

Haga ber folk være forsiktige.

– Det er ganske alvorlig når vi sender ut oransje farevarsel. Massene rundt elver kan bli løse. Selv om man føler at man står trygt, kan man skli ut i vannet. Vi anbefaler å holde avstand til elver og bekker. Det kan også bli en del overvann, sier Haga.

Årsaken til regnet er et lavtrykk fra sør som nå er i utvikling. Bygene vil mest sannsynlig fortsette østover etter at de har passert Oslo, noe som betyr at regnet vil avta etter 12 timer.

– Det er vanskelig å si om vi får store utfordringer, men det er sannsynlig at det blir veldig vått, sier Haga.