33-åringen var stevnet til rettssak i Oslo tingrett i midten av desember, tiltalt for kroppsskade etter en hendelse i Saxegaardsgata i Gamlebyen på kvelden 3. august i år.

Ifølge tiltalen slo han en annen mann flere ganger med en avbitertang, slik at fornærmede ble påført et brudd i leggen og måtte opereres.

33-åringen møtte ikke selv i retten, men har erkjent straffskyld i avhør med politiet. Her forklarte han at han og en kamerat hadde vært i skateparken i Gamlebyen den aktuelle kvelden, da de ble bedt om å dra derfra. Da de forlot stedet på sykler, syklet fornærmede etter dem.

Ifølge tiltaltes forklaring falt fornærmede av sykkelen idet han nærmet seg dem. Han skal da ha slått etter sykkelen med avbitertangen, men hevdet at han ikke mente å skade mannen – kun skremme ham.

– Kan aldri løpe igjen

Basert på en video som viser deler av hendelsen, samt forklaringen fra fornærmede og vitner, legger retten til grunn at 33-åringen slo fornærmede med tangen tre ganger.

«Ett slag kom ovenfra, og kunne sånn sett ha truffet fornærmede i hodet. Fornærmede løftet imidlertid armene opp for å beskytte seg og ble derfor truffet i armen. Ett slag traff fornærmedes ryggsekk, og ett slag traff fornærmede i beinet, med den følge at fornærmedes leggbein brakk», er det gjengitt i dommen.

Avisa Oslo har vært i kontakt med den fornærmede mannen, som forteller at han ennå halter – snart fem måneder etter hendelsen.

– Jeg kan aldri løpe igjen, sier han.

Han forteller at både han og den tiltalte 33-åringen veltet på syklene sine, før sistnevnte gikk løs på ham med avbitertanga.

– Han slo ett slag mot hodet som jeg fikk parert. Deretter slo han mot ryggen, men det fikk jeg blokkert med sekken. Det var bra at jeg hadde sekken på før, for hvis ikke hadde nok ryggen røket, sier fornærmede og legger til:

– Det var et ganske brutalt opplegg.

Retten: I grenseland

Selv om tiltalte har forklart at han ikke mente å skade mannen, mener retten at han opptrådte forsettlig.

«Retten er ikke i tvil om at tiltalte i det minste må ha holdt det for overveiende sannsynlig at han ville påføre fornærmede en skade ved slagene», står det i dommen.

Retten bemerker videre at avbitertangen var av betydelig størrelse, og at boltesaks nok er en mer presis beskrivelse av verktøyet. Videoen viser også at tiltalte svinger redskapet med «voldsom kraft», mener retten.

Til diskusjonen om straffeutmåling, mener retten at episoden grenser til grov kroppsskade.

«Retten vektlegger også i skjerpende retning at voldsutøvelsen kunne hatt et enda mer alvorlig utfall dersom fornærmede ikke hadde klart å holde armene foran hodet», står det i dommen.

Samlet sett kommer retten til at syv måneders fengsel er passende straff for 33-åringen – én måned kortere enn aktors påstand. Han må i tillegg betale 13.613 kroner i erstatning og 50.000 kroner i oppreisning til fornærmede. Han får også avbitertangen inndratt.