Med lyskastere foran alteret og popmusikk over høyttalerne, kunne dragqueen Salty og burlesque-artisten Scarlet Raven høstet stor applaus fra en fullsatt kirke fredag kveld.

Det var duket for en litt annerledes kirkeopplevelse da Paulus kirke og Løkka-bohemen inviterte til feiring og skeiv nabolagsfest.

Utforsker ulike måter å bruke kirka på

Anders Kartzow, daglig leder i Paulus og Sofienberg menighet, er synlig stolt da Avisa Oslo møter ham utenfor kirken på Grünerløkka fredag kveld.

– Dette arrangementet er en del av nabolagsfestivalen vår, som vi lager sammen med alle de gode naboene våre her på Grünerløkka. Under festivalen utforsker vi hvordan kirka kan brukes på ulike måter, forteller Kartzow.

Tidligere har de hatt graffiti-workshop og kunstutstillinger. Og fredag er det duket for storstilt feiring av det skeive miljøet. Det er Løkka-bohemen som har hovedregien på det.

– Vi har invitert inn ulike aktører, og i år tok vi kontakt med Løkka-bohemen og spurte om de ville være med å lage «skeiv nabolagsfest». Målet er å løfte frem unge, skeive stemmer.

Det er også et bidrag til Skeivt Kulturår, som foregår i 2022.

– Det er viktig for oss at kirka tar skeiv kjærlighet på alvor. Det har vært viktig for oss å vise skeiv solidaritet, sier Kartzow og legger til:

– Særlig i lys av masseskytingen i Oslo i juni, så er det kanskje viktigere enn noen gang.

Fra kor til burlesque

På programmet for kvelden sto blant annet korsang fra Foss videregående skole, show med dragking-gruppa Gutta, slampoesi, burlesqueshow og minikonserter med Jez_Ebel og Falito.

Kartzow er ikke bekymret for negative reaksjoner ved å arrangere en skeiv festival i en kirke.

– Dette kirkerommet tåler alt. Vi vil vise frem ulike måter å være menneske på, og utforske hvordan kirka kan brukes til kunst. Det tåler kirkerommet, og det tåler folk, sier han og smiler.

Det har ikke kommet noe kritikk, og Kartzow tror egentlig ikke at arrangementet sjokkerer folk noe særlig.

– Paulus kirke har alltid hatt standing for å være en kirke som fronter skeive rettigheter. Vi flagger med regnbueflagget hver pride, så jeg tror ikke folk er særlig overrasket. Om det skulle komme noe kritikk rundt at vi feirer skeivhet, så er det ikke noe vi bryr oss noe særlig om, avslutter han.

Les også

Slik skal de gjøre Tullinkvartalet til det livligste området i Oslo