Tidligere har det vært arrangert hundetreff og samlinger for hunder som er redd for fyrverkeri på nyttårsaften.

Ved årsskiftet 1999/2000, da «hele verden» skulle feire inngangen til et nytt millennium, passet Henrik Stangebye Hansen fra Bærum 40 hunder i et parkeringshus i sentrum. Det er en nyttårsaften han aldri glemmer, sier han.

Under jorden

– Det var ganske spesielt, men en del forarbeid. Jeg har gjort et par forsøk noen ganger siden, men det er ikke så mange som er villig til å betale for hundepass i noen timer når det ikke er millenniumskiftet, sier han til Avisa Oslo.

Stangebye Hansen har ikke lenger hund, men har mange års erfaring med hund som er redd for fyrverkeri. Hans oppfordring til folk er å gå under jorden.

– Det er flere døgnåpne parkeringshus med mange nivåer i Oslo sentrum, og der hører mange ikke noe til fyrverkeriet når det står på som verst, sier han.

Flere tar inn på hotell

Siden det ikke er tillatt å skyte opp fyrverkeri i nærheten av flyplasser har flyplass-hotellene vært et yndet oppholdssted for mange hundeeiere på nyttårsaften. Flere hotell har også ekstra lydisolasjon.

I 2013 startet Clarion Hotel Arlanda utenfor Stockholm å arrangere nyttårsfeiring for hunder og deres familier, og siden har flere kastet seg på. Ved hotellene på Gardermoen har det i flere år vært arrangementer for opptil 60 hunder, men i år blir det ikke noe av grunnen koronarestriksjoner.

– Grunnet restriksjonene som gjelder per i dag har vi dessverre ikke kunne gjennomføre Good Dog arrangementet i år. Vi har i alle år merket stor interesse for arrangementet også dette året, men har som sagt måtte avlyse, sier service manager Cathinka Christensen ved Clarion Hotel & Congress Oslo Airport og Comfort Hotel Runway til Avisa Oslo.

Hun forteller at det imidlertid er mulig å ta feiringen på et av deres hotellrom og få en hyggelig kveld ut av nyttårsfeiringen.

– Alle enkelte personer har mulighet til å reservere rom på Clarion Hotel og Congress Oslo Airport, hvor det er mulig at overnatte med hund og vi har åpen restaurant i tillegg.

Forbered hunden

Om du ikke har mulighet til å reise bort eller trekke inn i et parkeringshus er det flere grep du kan ta i dagene før og på selve nyttårsaften. ett tips er å spile av rakettlyder eller lyder som ligner fyrverkeri i dagene før 31. desember.

– Start å spille av disse lydene med lavt volum og øk deretter volumet gradvis. Gi hunden god tid til å venne seg til lydene og se an reaksjonen. Hvis hunden din peser, bjeffer, er urolig eller viser andre tegn til frykt, vil det virke mot sin hensikt. Da er det lurt å ta en pause og starte på nytt, sier Beathe Huus Waagen, produktansvarlig for dyreforsikring i If.

I tillegg er det en god idé å la hunden får en utfordring, både fysisk og mentalt på dagtid nyttårsaften. Når kvelden nærmer seg - ha noen godbiter på lur og gjør klart et sted der hunden føler seg trygg.

Når oppskytingen av fyrverkeri starter gjelder det å være med hunden og forsøke å avlede med lek, godbiter eller litt høyere volum på TV-en. Er hunden veldig stresset, ta den med til det stilleste rommet i huset - kanskje en bod eller kjeller.

Hvert år forsvinner hunder som har blitt skremt av fyrverkeri fra familiene sine, så pass på å holde dører lukket, og bruk bånd eller sele om du er ute på dagtid. I Oslo er det tillatt å skyte opp fyrverkeri mellom 18.00 og 02.00 den 31. desember, så man kan risikere å bli overrasket på andre tidspunkt denne dagen.