Kjæresteparet Mette Støvring og Lasse Ødegaard er ute og feirer valentinsdagen for første gang.

– Jeg syns det er veldig hyggelig. Vi har vært på Escape Room og nå skal vi spise lunsj, sier Mette.

– Det er jeg som har planlagt dagen. Hittil har det vært et par bremser med tanke på spisesteder som er stengt. Det blir sikkert hyggelig utover, sier Lasse.

– Er det for lite valentinesfeiring i Norge?

– Nei, jeg vil ikke si det er for lite. Lasse har kjøpt blomster tidligere, men vi har aldri gått ut og spist. Vi var innom blomsterbutikken i stad og der var det mange menn som handlet blomster, så jeg tror det er nok, sier Mette.

– Koselig for de unge

Også Mette Brevik og Jorunn Cederquist var ute i byen mandag. Men ikke for å feire kjærlighetens dag.

– Valentinsdagen kom etter at vi var godt voksne, men jeg har fått blomster av mannen min hvert år, sier Jorunn.

Verken Mette eller Jorunn pleier å markere dagen utover det.

– Det er koselig for de unge. Datteren min skal bruke hele dagen på å lage middag til mannen sin og kjøpe blomster, sier Jorunn.


– Blir ikke klasket med hjerter og amors piler

Mina Løkken og Tor Trygve Pedersen liker også valentinsdagen. Mina skal gå på date med kjæresten sin, mens Tor Trygve har ingen planer for dagen.

– Jeg er singel, så det blir ikke noe her, sier han.

Tor Trygve kjenner ikke noe særlig på det å være singel på valentinsdagen.

– Jeg tror man hadde lagt mer merke til det om man var singel i USA enn Norge. Her får du koselige tilbud på blomster, men du blir ikke klasket med hjerter og amors piler i fjeset, sier Mina.

– Jeg har ikke blitt bedt på date, så jeg skulle gjerne ha bodd i USA, sier Tor Trygve.

Viktig å definere

Psykolog og parterapeut Catrin Sagen mener det er opptil hvert enkelt par å definere om det er viktig å markere valentinsdagen.

– Jeg tenker det kan være en fin anledning til å velge å gjøre tydelig for den andre at «jeg velger deg». Det er noe man egentlig må gjøre hver dag.

Hun forteller at man bør avklare seg imellom hvilken forhold man bør ha til denne dagen på forhånd, slik at den ene parten ikke blir skuffet. Eller alternativt at man bruker dagen på å krangle fordi skjulte forventninger ikke innfris.

– Man bør finne ut om man er et par som markerer dagen skikkelig og gir gaver og blomster, at man markerer det ved å si noen ord, eller at man gjør ingenting, sier Sagen.

Hun har inntrykk av at det blir mer og mer vanlig å markere valentinsdagen, men at det fortsatt er et sprik mellom de som er for og mot feiringen.

– Som andre merkedager, opplever noen at valentinsdagen er handelsstandens dag. Det er fullt mulig å feire mors-, fars- og valentinsdag uten å bruke noen penger, sier psykologen og legger til:

– Det å skrive et kjærlighetsbrev eller en SMS har ikke noe med handelsstanden å gjøre.

Kan være ekstra tøft for single

Sagen har forståelse for at denne dagen kan oppleves veldig tung, hvis man er ulykkelig singel.

– Det er lett å kjenne på mer ensomhet på en sånn type dag der det er hjerter og røde roser overalt, og mye oppfordring til å gi den du er glad i ekstra oppmerksomhet. Det er så «in your face» at man er singel, og det kan være sårt.

Hun foreslår å feire andre former for kjærlighet for de som er single. For eksempel ved å feire vennskapsbånd, familierelasjoner eller tilbringe tid sammen med andre personer som er viktige.

– Eller så kan du bare si at jeg velger meg, og gjøre noe som er selvomsorg. Se en film, trene, spise noe godt, ta et bad, jobbe overtid, eller noe som man selv får energi av.

Små ritualer

– Er valentinsdagen i år ekstra spesiell, etter perioder med nedstengning og mye innetid?

– Hvis dagene har lignet på hverandre, kan det for noen par være en mulighet å skille denne dagen fra andre. Nå har man muligheten til å gå på restaurant eller lufte seg uten munnbind. Samtidig velger kanskje noen å hoppe over denne dagen, for de opplever at de har sett mye til hverandre og ikke har et behov for å markere.

Hun forteller at de som er i langvarig forhold ofte har ritualer for å pleie forholdet. Det kan være alt fra de små tingene som gjentas, som for eksempel at man alltid sier god natt, gir hverandre nattakyss, ser på tv-serier sammen, eller får kaffe eller presang på sengen når man har bursdag. Det kan også være å ha en fast dag i måneden der man går på date og bytter på å arrangere den.

– Det er viktig å lage sine egne greier som kan være åpenlyst for alle, eller som er hemmelig og som definerer dere to.

Selv pleier Sagen og mannen Steinar Sagen, som er komiker og Radioresepsjonen-profil, å markere dagen. I år ble feiringen annerledes med et sykt barn, men hun har fått blomster fra mannen.

– Vanligvis pleier jeg å få blomster, eller så pleier vi å gjøre noe eller si noen ord, så det går aldri forbi. I dag sa vi ekstra romantiske ting til hverandre på morgenen. Mannen min sa «vil du være min valentine» og jeg sa ja, ler hun.

Les også

Kjendissalongene

Les også

Kenan (34) har gitt opp datingappene: – Folk virker kaldere