Det er registrert 231 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste smittetallet i hovedstaden på over tre måneder.

De tre bydelene som skiller seg ut med høyest smittetrykk er nå Stovner med 387,2, Alna med 345,4 og Groruddalen med 310,4.

Ullern har det laveste smittetrykket med 115,7.

Smittetrykket regnes etter antall smittede per 100.000 innbygger.

Så langt tilbake skjer smitten

Den store økningen i antall som testet seg forrige uke kan bidra til å forklare noen av de positive prøvene. Byrådet oppfordret folk som skulle på vinterferie om å teste seg.

Ifølge Oslo kommunes nettsider tar det en til fire dager fra man tar test til man får et prøvesvar på helsenorge.no.

Men selve smitten og smittespredningen man har stått for kan ha foregått mange flere dager tilbake i tid.

– Smitten kan ha skjedd inntil ti dager før man får symptomer, men man er aller mest smittsom fra 48 timer før man får symptomer. Vi smittesporer to døgn tilbake i tid enten fra symptomstart eller fra testdato, har kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup svart til AO før fredagens siste smittehopp

Han fortsetter:

– Det kan variere hvor lenge man går med symptomer før man tester seg. De positive smittetilfellene vi oppdager er smittet i snitt fem til sju dager tilbake i tid, men inkubasjonstiden kan være opptil ti dager. Derfor sier vi at smittetallene i dag viser smittespredningen som skjedde inntil to uker tilbake i tid.

Lyspunkt

Et lyspunkt i den stadig rødere hovedstaden er bydel Sagene. Her har smittetrykket sunket gjennom uka og antall daglig registrert med smitte har stabilisert seg på et mye lavere nivå enn forrige uke.

Sagene har gått ned fra et smittetrykk på 348,2 på mandag, til 281,7 på fredag.

Antall daglige smittetilfeller har stabilisert seg på et mye lavere nivå enn i forrige uke, da bydelen var berørt av det store smitteutbruddet i Margarinfabrikken barnehage på Bjølsen. Sagene registrerte sju smittetilfeller siste døgn.