Denne uken har Oslofolk kunnet strømme ut til parker og uteserveringer, ikledd t-skjorte og sommerkjole. Noen har til og våget seg ut på en svømmetur, og vi har vært vitne til årets hittil varmeste dag.

Årsaken har vært et høytrykk som har gitt pent vær, med lite skyer, mye sol og tilførsel av varme luftmasser, forklarer vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

Fra og med lørdag blir det imidlertid et skifte i det flotte vårværet. Høytrykket blir svekket, noe som vil føre til lavere temperaturer enn det vi har hatt de siste dagene.

– Det er en trend som kommer til å fortsette. En liten nedtur, og kanskje litt brutalt for enkelte, ler Haga.

Kjøligere temperaturer

Årsaken til at vi nå går inn i en kjøligere værtype, er luftmasse fra nord i Ishavet som trekker seg inn mot Oslo, forteller meteorologen.

– Høytrykket, som ligger i Norskehavet, trekker seg østover. Samtidig ser vi utvikling av lavtrykk i Ishavet, som trekker seg østover. Det innebærer at vi får nordlig luftstrøm i hele landet.

I tillegg til at det vil forårsake lavere temperaturer, er det muligheter for nattefrost. Haga forteller at temperaturen på dagtid vil ligge litt i overkant av ti grader, avhengig av skydekket, mens nattetemperaturen vil ligge nær null grader.

– Det vil være litt mer skyer på himmelen, og ikke så mye sol. Det blir også vind i nordlig retning, som vil kjennes veldig kjølig.

Fortsetter å være tørt

Mandag skal bli ukens varmeste dag, med 17 grader.

Fra og med tirsdag kan det være en liten mulighet for nedbør.

– Det kan være veldig lite nedbør i aprilbygene, men de kan inneholde hagl og snø, sier Haga.

Dette vil kjøle ned luften, men er imidlertid ikke noe som vil legge seg på bakken, eller skape trafikale utfordringer.

Selv om det er muligheter med litt nedbør, vil det fortsatt være veldig tørt utover hele neste uke.

– Det er for lite fuktighet i atmosfæren for at det vil lage store mengder med nedbør.

Om du lurer på om du skal pakke opp vinterjakken, sier meteorologen følgende:

– Det kan være godt å ha et varmt skjerf og en varm jakke når man skal ut tidlig om morgenen. Hvis man skal sykle kan det være greit med noe som varmer på ører og fingrene.

Les også

Den lille butikken på Schous plass ble redningen til Maral: – Jeg hadde absolutt ingenting