Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir 17. mai-feiringen i Oslo

Det er fortsatt mye som er uklart med tanke på årets 17. mai-feiring i hovedstaden. Komitéleder Rauand Ismail (MDG) har likevel store håp for feststemning.

Torsdag la regjeringen fram sine nasjonale råd for årets 17. mai-feiring i Norge. Men Oslo har som kjent vesentlig høyere smittetall enn store deler av landet, og det er derfor knyttet stor spenning til de lokale rådene som byrådet og Raymond Johansen kommer til å legge fram tirsdag i neste uke.

– Hvordan feiringen blir avhenger mye av hva som kommer på tirsdag, sier komitéleder Rauand Ismail.

Han håper likevel på fest.

– Jeg håper at 17. mai feiringen blir en folkefest, om så det er hver for oss med avstand eller i mindre grupper, sier Ismail.

Det er lagt planer for å få til både en båtkortesje, veteranbilkortesje og veterankortesje over himmelen.

Les også

Alisha (11) sendte brev til kommunen: – Det er mange som ikke får med seg det som skjer, og har foreldre som ikke kan hjelpe

Kan søke på midler

– Vi planlegger også for at skolene og korpsene lokalt kan dukke opp i nabolagene rundt omkring uanmeldt. Så skal vi selvfølgelig synge felles nasjonalsang med resten av landet klokka tolv. I tillegg har vi lyst ut 1,7 millioner kroner som alle kan søke på hvis de har gode ideer til hvordan man kan få til gode opplegg på dagen innenfor smittevernrådene, forteller Ismail.

Søknadene strømmer nå inn, men er fortsatt under behandling. Ismail forklarer at midlene kommer til å bli delt ut relativ kort tid før feiringen, da det fortsatt er uklart hva som blir lov og ikke.

Han understreker at det blir en annerledes feiring, og at han håper oslofolk vil følge rådene som kommer.

– Hvis 17. mai sørger for en smitteoppblomstring i byen, er vi enda lenger bak. Vi er lei nå, men hvis vi skal se lys i enden av tunnelen må vi holde tiltakene også denne dagen, sier Ismail.

Samtidig påpeker han at hvordan 17. mai-feiringa blir, også avhenger av hver enkelt sin innsats.

– Jeg har stor tillit til folk, og de aller fleste er ekstremt flinke til å forholde seg til regler og råd. Så er vi spente på hva som kommer av råd og regler neste uke. Men jeg er sikker på at det skal bli en fin 17. mai feiring uansett, lover Ismali.

Programmet for feiringen blir lagt ut på kommunens hjemmesider når det er klart.

Les også

– Nå står vi her igjen for å si at også i år vil pandemien prege feiringen av vår nasjonaldag

Kommentarer til denne saken