En lang streik har lønnet seg. Lærere får et av tidenes beste lønnsoppgjør med 30.000 til 50.000 kr i tillegg.

Også var det streiken ved årets lønnsoppgjør mellom NHO og LO, som ikke varte så lenge, men der lavtlønte fikk gjennomslag.

Jeg ble i hvert fall misunnelig.

Jeg har jobbet som sykepleier i snart fem år. Tradisjonelt kvinnedominerte yrker som pleie og omsorg er ofte dårlig betalt. De har vært lavt lønnet så lenge at vi nesten ikke merker det lenger - sånn er det bare! Vi leser det gjerne på en parole på kvinnedagen på Youngstorget, og går videre.

Som lokalpolitiker har jeg utfordret flere på toppen om dette. Nylig spurte jeg vår kjære byrådsleder også, og får alltid det samme kjedelige svaret: Det kan ikke politikerne fikse. Lønn og tariff er noe som må bestemmes mellom arbeidsgivere og fagforeninger.

Det bekymrer meg dypt at i år er det enda færre søkere for sykepleierutdanning, selv om Kjerkols nyttårsønske var nettopp å ha flere, og dermed laget 500 flere studieplasser. Det bekymrer meg også at én av fem sykepleiere slutter i yrket i løpet av første tiår etter fullført utdanning.

Når lønna er så dårlig og arbeidsbelastningen så høy, er det ikke rart at det er vanskelig å rekruttere og beholde sykepleiere. Jeg anbefaler ikke yrket til mine venner når de spør: «Hvordan er det å være sykepleier?»

Og det var egentlig min drøm. Jobbe med mennesker og gjøre en forskjell i livet til folk i den mest sårbare fasen. Det føles ikke som en drøm midt i en bemanningskrise, følelsen av å aldri strekke til, uansett hva. Jeg tar jobben med hjem hver dag, i form av evigvarende dårlig samvittighet.

På jobben min har jeg blitt slått og trakassert, Jeg har blitt fysisk og psykisk skadet av det tøffe arbeidet. Av tunge løft, psykisk vold fra demente pasienter, vold, trusler og enda verre, frykt som alltid henger I lufta. Latent vold heter det på fagspråk, og det blir man syk av: Slår hun meg, eller kaster hun bare tallerken denne gangen?

Tror du jeg er den eneste som har opplevd dette? Les statistikken.

Det blir heller ikke noe bedre av å se på den lønna jeg får etter en oh so long arbeidsmåned. Eller av å se at jeg ikke har råd til et eneste hus i bydelen jeg jobber i. Jeg kommer aldri til å ha råd til boligene jeg løper mellom.

Vi bør systematisk jobbe for å rekruttere flere menn til yrket, ved å for eksempel øke kjønnspoeng, mens vi samtidig prøver å øke tariff slik at vi kan beholde flere, særlig yrkesaktive sykepleiere.

Det er 17 000 sykepleiere som jobber med en annet yrke i dag. Lønna må opp, hvem vet, kanskje vi får dem tilbake?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Hun hadde pyntet huset og kjøpt nye gardiner. Men ingen kom på besøk

Les også

Tøyen er ikke ledig for Sian. Torget vårt er opptatt

Les også

Uklokt å ture frem uten dialog med båtfolket

Les også

Endelig kunne niåringen leve et liv utenfor mørket