– Jeg tror ikke det er noen som er så glad for å være ute av regjering som Ola Elvestuen. Nå foreslår han igjen og igjen ting som Venstre aldri var i nærheten av å få gjennomslag for da han satt i regjering. Han må ha vært en utrolig svak statsråd, sier Halse.

Utspillet fra Oslo Ap-gruppelederen retter seg mot stortingspolitikeren Elvestuen.

Venstres energi- og miljøpolitiker tordnet torsdag mot Aps håndtering av Fornebubanen, en sak der Aps lokallag i Oslo og Viken ikke klarer å bli enige om kostnadsfordelingen. Samtidig har Aps byrådsleder Raymond Johansen gjort det klart at regjeringen bør inn med mer penger, noe hans partikollega og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ikke vil innfri.

– Nå må faktisk «noen snakke sammen» på Youngstorget. Raymond, Støre og Viken Ap kan når som helst sette seg ned og løse dette, uttalte en lite begeistret Elvestuen til Avisa Oslo om det han kalte et «internseminar» i Ap.

Refser Elvestuen

Oslo Aps Halse er på sin side ikke imponert over utspillet fra den tidligere klima- og miljøministeren. Han viser til at Elvestuens krav om 70 prosents finansiering av Fornebubanen ikke ble innfridd da Venstre-politikeren selv var statsråd.

I lys av det, synes han Elvestuen bør feie for egen dør.

– Dette begynner å bli kjent retorikk. Først lagde ny regjering nytt statsbudsjett, som ga Oslo flere hundre nye millioner. Så skjedde det samme med revidert. Men likevel så løper politikere fra høyresida rundt og sier at det er Oslo-fiendtlig. Hva mener de egentlig da om det de holdt på med selv, spør Halse.

Videre viser han til at dagens regjering har vraket et krav den borgerlige regjeringen hadde til statlig støtte til Fornebubanen. Dette innebar at 8 prosent av den statlige støtten til Fornebubanen skulle gå til nedsatte bompengetakster.

– Bare det gir Oslo drøye to milliarder ekstra til kollektivtrafikk. Likevel framstiller Elvestuen det som at det er Arbeiderpartiet som svikter, og ikke han selv da han faktisk hadde ansvaret.

Kortfattet om Viken-brev

Videre forsvarer Halse eget fylkeslags skepsis til måten Fornebubanen finansieres på. Oslo Ap ønsker at Viken skal øke sine bidrag til Fornebubanen, fordi de mener Viken får større nytte av prosjektet enn Oslo.

– Det er dessverre en stor fare for at Fornebubanen vil gå utover andre viktige Oslo-prosjekter. Nå prøver vi å få til en bedre avtale, så vi er sikre på at denne banen ikke blir en gjøkunge som skviser ut alt annet. Så får Elvestuen bare bestemme seg for om han vil være med på Team Oslo, sier Andreas Halse til Avisa Oslo.

Dersom Oslo Ap, sammen med Oslo SV, bestemmer seg for å stemme mot Fornebubanen, står ikke bare enkeltprosjektet mellom Fornebu og Oslo i fare. I tillegg ryker Oslopakke 3-enigheten mellom Oslo og Viken.

Viken har på sin side kun lovet å bidra med 25 prosent av Majorstua stasjon. I et brev til byrådsleder Johansen sier de at de ikke kan innfri de andre løftene Oslo Ap krever per dags dato.

Avisa Oslo er kjent med at det nå foregår samtaler mellom byrådspartiene Ap, SV og MDG om hvordan de skal svare på brevet fra Viken. Da avisa spør Halse om å kommentere brevet, svarer han som følger:

– Nå har vi lest det de skriver, så får vi bare snakke videre sammen.

Forsvarer egne resultater

Avisa Oslo har forelagt Ola Elvestuen påstanden om at han var en «utrolig svak statsråd». Venstre-politikeren svarer til å vise til at Fornebubanen ikke hadde noen statlig finansiering da han selv tok initiativ til Fornebubanen i 2013.

– Den rødgrønne regjeringen ga oss ikke én krone. Da de borgerlige tok over, økte andelen fra 0 til 50 prosent. Da jeg satt i regjering, økte vi til 66 prosent, sier den tidligere klima- og miljøministeren.

Den siste økningen Elvestuen refererer til, inkluderte 8 prosent øremerket nedsatte bompengesatser. Dette var viktig for forhandlingspartneren Frp, som sto langt unna Venstre i forhandlingene tilbake i 2019.

– Kravet om bompengereduksjon skulle Venstre helst vært foruten?

– Vi fikk det opp til 66 prosent, og at reduksjonen i bompenger skulle gå til elbiler var ikke en dårlig løsning. Når Venstre har sittet med makten i Oslo, Akershus og nasjonalt har vi alltid jobbet koordinert og fått til resultater. Det var ikke sånn at det ikke var krevende forhandlinger den gang. Nå er Ap i den første regjeringen som ikke viderefører viljen til å øke den statlige andelen av Fornebubanen. De må slutte å skylde på alle andre enn seg selv, svarer Venstres Ola Elvestuen.