Den 51 år gamle mannen ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag. Her begjærte politiet ham fengslet i fire uker – en begjæring mannen samtykket til.

Det til tross for at han rent formelt ikke har tatt stilling til siktelsen, som lyder på grove trusler etter straffelovens paragraf 264.

– Han har tatt betenkningstid på det, men har forklart seg om hva han erindrer fra episoden, sier advokat René Ibsen, som møtte som forsvarer i fengslingsmøtet.

Rett fra sykehus

Onsdag morgen i forrige uke skjøt politiet 51-åringen etter at han skal ha truet flere bilister med kniv på E18 ved Bygdøylokket. Han ble ikke påført livstruende skader, men har fått behandling på sykehus siden.

Tirsdag var han skrevet ut, men han møtte i rettssalen iført sykehusklær, med krykker og sittende i rullestol.

– Han er utskrevet, hvilket betyr at behandlingen av skadene har gått greit, sier Ibsen.

– Har han noen forklaring på hvorfor han skal ha gått ut på E18 med kniv?

– Det er vanskelig for ham å forklare det, i den grad det finnes noen forklaring – utover at han var i en tilstand der han gjorde dette, svarer forsvareren.

Politiet har begrunnet begjæringen om varetekt med gjentakelsesfare, opplyser politiadvokat Sasha Danest Ingebretsen til Avisa Oslo.

Videre kan hun fortelle at avhør av mannen er påbegynt, men ikke avsluttet.

– Jeg kan derfor ikke gå inn på hans forklaring, sier Ingebretsen.

Andre skyting på ett år

Parallelt med at mannen er under etterforskning for trusler, har Spesialenheten for politisaker opprettet etterforskning for selve skytingen.

Minst fire politifolk har siden vært i avhør med spesialenheten. Advokat Espen H. Johansen i advokatfirmaet Djerv er oppnevnt som forsvarer for den ene, som har status som mistenkt.

– Patruljen hadde kontakt med gjerningspersonen, og de gjorde alt de kunne for å få kontroll på vedkommende. Til slutt sto de igjen med å løsne et skadebegrensende skudd mot gjerningspersonen for å ivareta liv og helse, har Johansen tidligere uttalt til Avisa Oslo.

Skytingen på E18 er andre gangen at Oslo-politiet løsner skudd i tjeneste på under ett år. 9. november i fjor ble Rustam Louis Foss (33) skutt og drept i Thereses gate på Bislett, etter å ha opptrådt truende med kniv.