Gå til sidens hovedinnhold

Skjøt kompisen på åpen gate i Oslo: – Han så ingen annen utvei enn det han gjorde

Forsvarer Mette Yvonne Larsen hevder at motivet til den drapssiktede 41-åringen var nødverge.

(Nettavisen) Mandag ettermiddag ble en 39 år gammel mann skutt i Tordenskiolds gate ved Rådhuset i Oslo. Mannen døde kort tid etterpå, og en 41 år gammel kamerat ble raskt pågrepet på stedet. Vedkommende skal selv ha ringt politiet, og 41-åringen skal ha vært samarbeidsvillig hele veien.

– Han har formidlet at han ikke så noen annen utvei enn det han gjorde. Han følte at han måtte forsvare seg. Når du skyter noen og påberoper deg nødverge og selvforsvar, så er det et motiv, sier 41-åringens forsvarer Mette Yvonne Larsen til Nettavisen.

Politiadvokat Rita Parnas har også bekreftet overfor NTB at mannen er avhørt, og at han i avhøret har erkjent de faktiske forhold.

– Han påberoper seg selvforsvar, legger hun til.

Les også

Døde etter å ha blitt skutt i Oslo sentrum – en person pågrepet

– Forholdet ble svært vanskelig

41-åringen og den avdøde 39-åringen hadde et forhold som strakk langt tilbake i tid, men som ble stadig vanskeligere.

– De var venner fra barndommen. Jeg vet ikke nøyaktig hvor langt tilbake i tid, men de hadde kjent hverandre i mange år og har vokst opp på samme sted. Forholdet ble imidlertid svært vanskelig over tid. Relasjonen utviklet seg i en negativ retning, forteller Larsen.

Den drapssiktede og drepte er begge kjenninger av politiet. I april 2018 ble de også pågrepet for en rekke tyverier. Det kom dom i saken i september samme år. Det var VG som først omtalte dommen.

41-åringen ble dømt til fengsel i to år og fire måneder, mens den nå drepte 39-åringen ble dømt til fengsel i ett år og fire måneder. I tillegg til tyveriene ble de to mennene dømt for flere mindre forhold.

Vil bli vurdert av politilege

Advokaten forteller videre at klienten hennes har blitt overført til en ordinær celle, og at han skal fremstilles for politilegen for en prejudisiell undersøkelse.

– Han sitter ikke lenger på glattcelle. Nå er han også preget og sliten, men også lettet over å ha fortalt historien sin. I morgen skal han møte opp hos politilegen klokken 09.30, så er det fengslingsmøte etter lunsj, sier hun.

– Blant det vi ønsker å få gjort i dag er å få siktede fremstilt for lege. Dette er basert på en vurdering etter å ha snakket med ham selv og gjort en vurdering av tilstanden hans, sa Larsen til Nettavisen tidligere på tirsdag.

– Kaldblodig henrettelse

Advokat John Christian Elden er bedt av faren og broren til avdøde om å være bistandsadvokat i saken.

Han sier de stiller seg uforstående til hvordan siktede kan påberope seg nødverge.

– Vi noterer at han erkjenner drapet, men har vanskelig for å se noe grunnlag for påstanden om nødverge ut ifra det vi vet om etterforskningen, skriver han i en SMS til NTB.

– Det virker per nå mer som en kaldblodig henrettelse på åpen gate, legger han til.

Han sier det virker for tidlig av forsvarer å gå ut offentlig og påstå berettigelse av drapet nå.

– Etterforskningen må finne ut av bakgrunnen først, skriver Elden.

Vært samarbeidsvillig

Den drapssiktede 41-åringen satt mange timer i avhør tirsdag, og ifølge politiadvokat Rita Parnas har 41-åringen vært samarbeidsvillig.

– Han har ønsket å forklare seg, sier hun til NTB.

Parnas opplyser at politiet sitter på et stort bevismateriale, siden de har mottatt bilder og video fra vitner som viser sentrale deler av hendelsesforløpet. Hun ønsker likevel at flere tar kontakt med politiet, hvis de sitter inne med tips til saken.

– Vi ønsker fortsatt opplysninger om hva som har skjedd i forkant av dette, like forut eller tidligere, påpeker Parnas.

Les også

Khalil ble vitne til drapet: – Jeg trodde først han var politi

Les også

Vitne fikk kule gjennom frontruten

Kommentarer til denne saken