Du ble innstilt med tre av fem stemmer fra valgkomiteen. Er du selvsikker på at du blir valgt til ny varaordfører?

– På ingen måte. Til det har jeg for stor respekt for partiorganisasjonen og hva som kan skje der. Min spådom er at dette kommer til å bli uhyre jevnt, sier Jon Reidar Øyan (40).

Avisa Oslo møter ham på vei inn til rådhuset, der Arbeiderpartiets utvidede bystyregruppe blant annet skal avgjøre hvem som tar over stafettpinnen som varaordfører etter Kamzy Gunaratnam, som går av som følge av at hun er blitt valgt inn på Stortinget.

Kritiserte manglende kvinnerepresentasjon

Søndag landet valgkomiteen på en delt innstilling, der Øyan fikk tre stemmer, mens Abdullah Alsabeehg (35) fikk to. Kort tid senere ble det klart at Line Oma (34) stiller til kampvotering om vervet.

Sistnevnte gikk knallhardt ut i Avisa Oslo sterk kritikk av det hun mener er grov underrepresentasjon av kvinner blant ledende verv i Oslo Arbeiderparti.

– Hva tenker du om kritikken av den lave kvinneandelen?

– Jeg tenker at Oslo Ap har veldig mange dyktige kvinner. Vi har to ekstremt dyktige kvinner i byråd som egentlig skulle sittet i bystyregruppa, men som ble hentet ut av bystyregruppa for å sitte i byråd. Om de hadde blitt der ville kjønnssammensetningen sett annerledes ut, sier Øyan, og legger til:

– Men så er det også sånn at jeg ønsker å bli varaordfører. Jeg har kjempet innbitt for likestilling, mangfold, inkludering og LHBT i over 20 år. Jeg mener at kvinnekamp er homokamp, og homokamp er kvinnekamp. Om jeg blir valgt håper jeg å bli en god representant for hele byen.

– Mener vi har en god kvinnerepresentasjon

På vei inn påtreffes også lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen. Han oppgir å være spent før møtet, og har tro på at bystyregruppa kommer til å gjøre gode valg og ta de hensynene som skal tas til representasjon.

På spørsmål om kritikken av mangel på kvinner i ledende verv, svarer han følgende:

– Jeg mener at vi har en god kvinnerepresentasjon. Vi har to damer i byrådet som gjør en fantastisk jobb, vi har tre av fire stortingsrepresentanter som er damer, vi har damer i sentrale posisjoner, og det skal vi ha. To av fem fraksjonsledere kommer til å være damer, så jeg er sikker på at den representasjonen vi har av kvinner i Oslo Arbeiderparti også etter dette kommer til å være solid.

– Luksusproblem

Den avtroppende varaordføreren Kamzy Gunaratnam er også på vei inn i møtet. Hun er ikke videre bekymret for hvem som skal ta over jobben hennes.

– Jeg tenker at Oslo Arbeiderparti har et luksusproblem. Vi får enten vår første homofile varaordfører, eller så får vi vår første muslimske varaordfører eller så får vi tidenes tøffeste dame. Så det er et luksusproblem, et problem som er greit å ha.

– Har du en favoritt?

– Nei. Jeg tror det blir kjempespennende uansett. Alle tre er kvalifisert, så Oslo Arbeiderparti skal bare slå seg selv på skuldra og tenke at vi har masse talenter, og det er bra.

Om kritikken Oslo Ap har fått om lav kvinnerepresentasjon, sier hun følgende:

– Jeg har jobbet med representasjon i partiet i fjorten år. Dette jobber jeg med hele året. Jeg syns derfor det er veldig dumt at etter er noe man engasjerer seg for først når nominasjoner skjer, dette må vi jobbe med hele året. Det skal jeg fortsette med, og det regner jeg med resten av Oslo Ap også vil.