– Ingenting.

– Ingenting?

– Ingenting.

Det kontante svaret byrådsleder Johansen må gjenta, kommer etter spørsmålet «hvor mye av julehandelen har du unnagjort». Og svaret er forståelig. I tillegg til å håndtere tiltakende koronapandemi i Oslo, ble byrådslederen selv en del av statistikken over antall smittetilfeller den 10. desember.

Og for en drøy uke siden var han ganske syk. Feberen lå på 39 grader. Og 60-åringen Raymond Johansen, som pådro seg astma da han var ung og svært ivrig skiløper for Oppsal Idrettsforening, er sjeleglad for vaksinene han har tatt.

– Du svetter enormt mye på natta. Og det er ubehagelig. Du er jo ikke i slaget, sier Johansen, og fortsetter:

– Når jeg har den astmaen … så må jeg si at jeg var utrolig heldig at jeg først ble smittet etter to vaksiner. For jeg tror jeg hadde blitt ganske dårlig hvis jeg ikke hadde fått det uten å ha vært vaksinert. Er du i en utsatt gruppe, som folk med luftveisinfeksjoner som astma er, kan du bli veldig mye sykere enn jeg ble.

Johansen sier det er viktig at flest mulig vaksinerer seg på et tidspunkt der en langt høyere relativ andel uvaksinerte fyller opp intensivavdelingene på landets sykehus. Den tredje dosen kan også bidra til å avlaste sykehusene, understreker han.

Deretter lover byrådslederen en ekstra god julegave til hun som var der for ham da han selv var syk.

– Jeg har en utrolig klok og omsorgsfull kone (Christin Kristoffersen. red.anm.). Det er veldig fint i en sånn situasjon. Den tryggheten betyr mye, understreker Johansen overfor Avisa Oslo.

– En utrolig tøff situasjon

Oslos byrådsleder tar seg en pepperkake. Smaken av hvetemel, sukker, margarin, kardemomme og ingefær er ikke helt som før. Det samme gjelder den mer syrlige klementin-smaken, som også hører desember til.

Men smaken av jul begynner å komme tilbake. Selv er han tilbake for fullt i stillingen som byrådsleder.

Ute kaster desembersolen lange skygger over en by der mange restauranter, kafeer og barer har stengt dørene etter at regjeringen innførte nasjonal skjenkestans. Helsemyndighetene ber folk begrense antallet møter med folk. Mange er ensomme.

– Hva tenker du om situasjonen i byen?

Spørsmålet får Johansen til å stoppe litt opp, før han svarer:

– Det er en utrolig tøff situasjon. Igjen. Byen er nedstengt i en tid en egentlig bare skulle gledet seg til, og som skulle vært preget av optimisme, glede og hyggelig samvær.


Byrådslederen ber deg som leser og andre Oslo-folk tenke på folk som kanskje er alene. De som ikke har så godt nettverk og kanskje forsvinner litt i storbyen.

– Ringe en venn, nabo eller en tante eller en som er ensom og ikke våger seg ut, lyder rådet fra Raymond Johansen.

– Må vise varme og forståelse

– Vi må vise varme og forståelse for hverandre. Det høres kanskje banalt ut. Men i en tid der frustrasjonen og usikkerheten er stor for mange, kan de oppleve sinne over situasjonen. Og det er en skjør stemning. Både her i Oslo og Norge, men også i Europa. Du har fått en utrygghet i samfunnet som preger oss.

I mange europeiske byer, som Brussel og Wien, har det vært store demonstrasjoner. Også i Oslo har tiltakenes motstandere tatt til gatene. Johansen mener det er viktig å ikke polarisere situasjonen ytterligere.

– Da er det viktig at vi som politiske ledere klarer å kommunisere både håp og framtidstro.

– Men hvis du skal gi folk en grunn til håp og framtidstro … Hva er den grunnen?

– Det er ikke noe annet å tro på enn det. Og vi har tross alt positive ting. Dette omikron-viruset sprer seg raskere, men mange ting tyder på at man blir mindre syk. At man har utviklet vaksiner er også veldig positivt, det samme er det at tilgjengeligheten på disse vaksinene er store. Så muligheten for at man kan åpne samfunnet om ikke altfor lenge er absolutt veldig realistisk, sier Johansen.

Les også

Politikernes strategi om å «snakke ned» viruset har gjort et begrenset inntrykk på viruset – og nå er dette alvor

Selv ytret han frustrasjon på vegne av Oslo da de første nye tiltakene ble innført – uten å tale imot dem.

– Jeg har vært veldig for å holde byen så åpen som mulig. Hele veien. Jeg vet hva konsekvensene av nedstengning er. De er dramatiske for Oslo. Man kan ikke stenge ned en by for sikkerhets skyld. Tiltakene skal være forholdsmessige, sier Johansen.

Vil tale for gjenåpning – så fort det er mulig

– Jeg kommer til å være en knallhard talsmann for å åpne opp så fort det lar seg gjøre. Fordi det er så enorme konsekvenser. En ting er intensivkapasiteten på sykehusene. Men du får også enorme konsekvenser for eksempel i psykiatrien, sier Raymond Johansen til Avisa Oslo.

Han trekker fram et konkret eksempel med pasienter med alvorlige problemer, som ifølge Johansen ble overlatt til seg selv og nettoppfølging ved forrige nedstengning.

– Det er et eksempel på konsekvens. Jeg kunne nevnt veldig mange andre, sier Johansen til Avisa Oslo.

Byrådslederen er bekymret for at folk havner under radaren. Han er svært opptatt av at så få som mulig skal havne under radaren over tid, og mener at det trengs svært tungtveiende grunner for å stenge ned et samfunn.

– Det skal ikke være sånn at man med enkelthet skal kunne stenge ned et samfunn for sikkerhets skyld.

– Gjorde regjeringen det nå?

– Nei, sier Raymond Johansen, som avviser noen uenighet mellom byrådet og regjeringen om dagens tiltak.


– Kan ikke vare for lenge

Byrådslederen sier imidlertid at byrådet lurte på om de aller første tiltakene innført i starten av desember var nok til å bremse smitten.

– Jeg forsto at omikron endret spillereglene og at man var nødt til å få oversikt når helsemyndighetene la fram kalkyler over hvor mange som kunne bli smitta. Når smitten er enorm, er det uansett mange som blir rammet. Men perioden skal ikke bli for lenge.

– Den kan ikke vare for lenge?

– Den kan ikke vare for lenge.

– Hvor lenge er for lenge?

– Nå jobber jo hele verden med å tilegne seg kunnskap (om omikron. red.anm.). Det kommer inn rapporter hele tiden. Jeg har ikke kunnskap nok til å kunne si hvor lenge som er for lenge. Men de skal argumentere godt for å holde stengt. Det må de. Og den debatten skal jeg være med i.

Men før omstendighetene eventuelt blir sånn at den debatten fyres i gang, skal Oslos byrådsleder på julegavejakt. Hva han skal gi til kona Christin kan han av helt naturlige årsaker ikke kommentere.

Men gaven til de ansatte i byrådsavdelingen får Johansen til å glise bredt.

– Alle har fått billetter til «Linje 5» (forestilling holdt av Det Norske Teatrets på Rommen Scene), sier Raymond Johansen, som er kjempefornøyd med håndsrekningen til kulturlivet – gitt etter råd fra byrådslederen kaller for «fra gode og kreative hjelpere».