Gå til sidens hovedinnhold

Skal rydde Oslofjorden for plast ved hjelp av selvgående drone

Onsdag ettermiddag kunne Oslo Havn presentere en helt ny drone som skal bidra i kampen mot plast i havet.

Gründerne Per Elvestuen og Catharina H. Frostad fra Clean Seas Solution har i samarbeid med Oslo Havn de siste to årene utviklet en helelektrisk autonom drone.

Dronen har en batteritid på 24 timer og både lader og tømmer seg selv. Ved hjelp av en kasse foran på dronen samler den opp søppelet på havoverflaten og like under.

Under utviklingen av dronen kom Elvestuen og Frostad frem til at det vil være mest effektivt å plukke plast nært land der søppelet fortsatt flyter. Dronen de har utviklet er først i verden av sitt slag og de forteller om et godt samarbeid med Oslo Havn i prosessen.

– Det er utrolig spennende at Oslo Havn er såpass innovative, sier Catharina H. Frostad.

Verdifull teknologi

Styreleder i Oslo Havn, Marthe Scharning Lund tror dette er en teknologi vi kommer til å se mye av fremover og er glade for å være tidlig ute.

– Vi er stolte av å få være med på dette. Det er bare noen få år siden Oslo var en miljøhovedstad, og det er stort engasjement for miljøet i byen.


Hun tror det er et godt virkemiddel i byen. Det samme mener maskiningeniør Edvin Wibetoe, som har vært med i prosjektet fra starten av.

– Jeg tror det visuelle med den er viktig. Her ser folk at det er noe som plukker søppel, og det skaper en bevisstgjøring sier han.

Helt selvstendig

Dronen er ikke stor i størrelsen og kommer til på steder en større båt ikke har muligheten til. Maskiningeniøren sammenlikner dronen med elektrisk gressklipper.

Han beskriver det som gull verdt at dronen kan gå av seg selv.

– Det blir som en ekstra ansatt, sier han.

Det er likevel fortsatt noen ting som skal på plass før den blir satt ut i fullt arbeid, blant annet en ladestasjon.

I tråd med FNs bærekrafts mål

Gründeren Per Elvestuen beskriver dronen som del av det grønne skiftet, og at den er med på å fremme bærekrafts målene fra FN.

– Denne er direkte med på å fremme bærekrafts mål nummer 14, 11 og 6.

De handler om livet i havet, bærekraftige byer og lokalsamfunn og rent vann og gode sanitærforhold.

Bildeserie

Se bildene fra det nye Flytoget

MMA-stjernen vant Norges tøffeste i 2013 – nå har han blitt lam etter stupeulykken søndag

Kommentarer til denne saken