Gå til sidens hovedinnhold

Skal hedre Dhenujen (13) under minnemarkering: – Blitt nært for mange

Artist Jeremy Croos skal synge «Heal the World» for å fremme budskapet til Dhenujen Yogathas og ham som person, når ungdomsklubben til 13-åringen arrangerer minnemarkering mandag kveld.

Croos påpeker at han ikke kjente Dhenujen veldig godt, men han er én av mange som sitter igjen med et tydelig inntrykk av den unge gutten basert på de gangene de møttes.

Derfor vil han mer enn gjerne bidra når 13-åringens aktivitetsklubb på Furuset – Ung i Forum – arrangerer minnemarkering for ham på mandag ved Furuset Senter.

Bakgrunnen er at 13-åringen omkom etter en påkjørsel ved Haugenstua torsdag kveld.

Jeremy Croos forteller at han har vært i kontakt med familien og trekker fram hva navnet Dhenujen betyr: kongen av honning eller kongen av søthet.

– Det sier alt. Han var kongen av søthet, uskyld og glede. Det er de ordene folk har brukt til å beskrive ham og er det inntrykket jeg har av ham. Derfor er det så meningsløst at en liten gutt, som ikke gjorde noe feil, går bort på den måten. Det hele er en tragedie.

Han veksler mellom å snakke i nåtid og fortid når han beskriver hvordan han opplevde Dhenujen.

– Han er vokst opp her og alle her har snakket med ham. Han er typen som snakker med folk han ikke kjenner og derfor er det blitt så nært for mange.

Les også

Bydeler i sorg etter at 13-åring døde: – Han var en veldig god venn

Artistspire

Det var som en ung artistspire på Furuset at 13-åringen møtte den eldre Jeremy. Sistnevnte smiler når han forteller at Dhenujen overkom utfordringer og ting som var vanskelig når han entret scenen.

– Når du ser en liten gutt sprudle og skinne på scenen, med det sterke budskapet, det inspirerer meg som artist og er noe jeg kan lære mye av.

Videoen under er filmet av Sahra Jaber på Furuset bibliotek og aktivitetshus. Familien har gjennom sin bistandsadvokat godkjent at Avisa Oslo deler den.

Her er er et lite klipp fra når Dhenujen Yogathas rapper som 11-åring. Budskapet er ikke til å ta feil av. Den unge gutten opplevde enorm utvikling de siste årene før ulykken, opplyser Furuset bibliotek og aktivitetshus. Foto: Sahra Jaber

– Jeg skal synge «Heal the World». Det gjør jeg fordi hvis jeg får sjansen til å gjøre en forskjell, gjør jeg det, selv om forskjellen kanskje er liten. Når det skjer fæle ting, vil jeg at vi kan gjøre det positive som betyr noe. Jeg tenker på familien hans og andre, og vil folk skal huske ham for den gleden han hadde. Nå er det også snart jul, det handler om kjærlighet og å være sammen. Jeg synes det er en fin sang som representerer det og ham.

Croos ønsker med bidraget til minnemarkeringen også å sette lys på ruskjøring, og de forferdelige konsekvensene det kan ha. Han håper også at det kan være et bidrag i forebyggingen av nettopp ruskjøring.

Mannen i 30-årene som er siktet for uaktsomt drap, er også siktet for ruspåvirket kjøring. Han har ikke erkjent straffskyld for dette punktet.

– De minste vi kan gjøre

Under minnemarkeringen skal det holdes appeller og synges til ære for Dhenujen Yogathas.

– Han var medlem hos oss og pleide å være på klubben, så vi valgte å gjøre noe for ham. Det er egentlig det minste vi kan gjøre.

Det sier Nahom Jonas, klubbleder hos Ung i Forum, som arrangerer minnestunden. Han beskriver stemninga på klubben de siste dagene som veldig trist.

– Han var omsorgsfull mot alle, så jeg tror folk er i sjokk, sier Jonas.

Arrangøren ber folk om å passe på før de deltar på markeringen med tanke på pandemien.

– På grunn omstendighetene rundt covid-19 minner vi alle om å holde god avstand, bruke munnbind og påføre desinfiseringsmiddel. Siden arrangementet vil vare fra kl. 18-20 så anbefaler vi alle å ta en vurdering på om det ser fullt ut eller ikke, og vent til du ser det blir ledig plass før du kommer. Det vil være folk som passer på at smittevernsreglene blir overholdt, skriver de på Facebook.

Unik gutt

Dhenujen Yogathas' død har også gått sterkt inn på flere av de ansatte ved Furuset bibliotek og aktivitetshus, FUBIAK, hvor 13-åringen også holdt til. Faglederen for barn og ungdom kaller unggutten unik.

– Dhenujen var tilknyttet hele huset, spesielt opp til biblioteket. Alle de ansatte kjenner ham veldig godt. Det er ikke vanlig. Han var veldig sosial, pratsom og trygg. Da han sist var innom, var han bare her for å ønske de som jobber her en god jul, forteller fagleder Sahra Jaber.

Hun klarer ikke å sette ord på hvor trist det var å få dødsbudskapet, men vil minnes 13-åringen som en flott gutt.

Det var også hun som filmet klippet vist over.

– Da var han elleve år gammel. Jeg husker at jeg smilte så mye fordi jeg var så stolt av hvor mye han utviklet seg på så kort tid. Han hadde et kjempepotensial og et ønske om å være på scenen. Han fikk heldigvis litt av muligheten til det, og fikk vist fram det viktige budskapet. I den videoen fikk jeg akkurat filmet når han sier «Alle skal være venner». Det var litt i hans ånd. Han var veldig opptatt av at alle skulle være snille og inkluderende mot alle.

På FUBIAK har de også merket seg det de beskriver som en «ekstrem pågang» etter dødsbudskapet.

– Alt fra gamle lærere og folk i lokalmiljøet har en eller annen historie om ham, jeg tror det er unikt i hans tilfelle, avslutter Jaber.

Kommentarer til denne saken