På kvelden 8. juni ble det slått full alarm da en 17-årig gutt dukket opp på fritidsklubben på Trosterud, med skader som var forenelige med bruk av skytevåpen.

Bevæpnet politi rykket ut til bydelen på jakt etter eventuelle gjerningspersoner. Politihelikopteret ble også satt inn i søket, før det senere samme kveld ble klart at det hele kunne dreie seg om et uhell.

Siden er 17-åringen siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen på offentlig sted, da politiet mener at han skjøt seg selv. Ifølge Avisa Oslos opplysninger skal skuddet ha truffet ham i låret.

Ikke oversikt eller kontroll

Fredag for halvannen uke siden besluttet Oslo tingrett å varetektsfengsle gutten i to uker, begrunnet med bevisforspillelses- og gjentakelsesfare.

Politiet har vært tilbakeholden med å kommentere detaljer i saken, men i en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett fremkommer det at de mener at flere personer skal ha vært involvert da skuddet falt.

– Det er noe etterforskningen vil avdekke, sier politiadvokat Helle Brabrand, påtaleleder for etterforskningen.

– Opplysninger i retten antyder at han ikke var alene da dette skjedde?

– Det kan jeg ikke kommentere, svarer Brabrand.

Kjennelsen ble avsagt i forrige uke, etter at 17-åringen anket tingrettens beslutning om å fengsle ham. Lagmannsretten ga ham ikke medhold i anken, blant annet begrunnet med at saken fremstår uoversiktlig:

«Påtalemyndigheten opplyser at det er flere involverte i saken som politiet per nå ikke har full oversikt over eller kontroll på. Det er viktig at politiet får anledning til å etterforske andre mulige involverte og NNs (siktede, journ.anm.) eventuelle samhandling med dem», står det i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

Samme kveld som hendelsen, fortalte naboer til Avisa Oslo at de hørte høylytt krangling i forkant av skuddet, mellom det de oppfattet som flere unge personer.

Politiet har heller ikke ønsket å kommentere disse opplysningene.

De vil heller ikke si noe om det er gjort ytterligere pågripelser i saken.

Undersøker «hevnoppgjør»

I lagmannsrettens kjennelse fremkommer det også at politiet undersøker om 17-åringen skal ha gått til anskaffelse av våpen i tilknytning til en form for hevnoppgjør.

Det er tatt beslag i videoovervåking som vurderes som sentralt i etterforskningen, men Helle Brabrand vil ikke si noe om videomaterialet viser selve episoden.

Våpenet som skal ha blitt benyttet i skytingen, er også beslaglagt.

Brabrand er tilbakeholden med å kommentere hva politiet mener er bakgrunnen for hendelsen, eller hvorfor de mener at 17-åringen skal ha vært i besittelse av et skytevåpen.

– Det er en del av etterforskningen, men jeg kan ikke kommentere det nå, sier politiadvokaten.

Brabrand opplyser at 17-åringen nekter straffskyld.

Avisa Oslo har ikke fått tak i forsvareren hans, advokatfullmektig Sugin Varatharajan, tirsdag ettermiddag. Tidligere har han ikke ønsket å kommentere hva hans klient mener om siktelsen.

– Til nå har mitt hovedfokus vært at han får forsvarlig helsehjelp og blir fulgt opp i tilstrekkelig grad, uttalte Varatharajan i forbindelse med fengslingen for halvannen uke siden.

26 saker hos politiet

I tillegg til faren for bevisforspillelse, mener lagmannsretten – i likhet med tingretten – at det foreligger gjentakelsesfare.

Til tross for hans unge alder, er 17-åringen registrert med hele 26 saker hos politiet fra 19. september 2018 til 3. september 2021.

Majoriteten av disse sakene er henlagt da gutten var under 15 år da de straffbare forholdene skal ha skjedd. Han er imidlertid domfelt to ganger, senest i Oslo tingrett i oktober i fjor. Da ble han dømt til ni måneders fengsel som fellesstraff med en annen sak fra mai samme år, for blant annet trusler og forsøk på kroppsskade med machete.

Deler av straffen ble gjort betinget og gutten ble løslatt fra fengsel 13. desember. I mai ble han igjen siktet i en annen sak, denne gangen for medvirkning til ran.

Skuddet på Trosterud føyer seg inn i rekken av flere skyteepisoder i Oslo i vår:

  • 18. juni: En mann ble skutt i foten, sannsynligvis fra et vindu i Ensjøveien, med et grovkalibret våpen. En 64 år gammel mann er siktet for drapsforsøk og ble mandag varetektsfengslet i to uker. Mannen nekter straffskyld og har forklart at han ikke har noe med skytingen å gjøre. Politiet har tatt beslag i våpen i leiligheten hans.

  • 12. juni: Det ble avfyrt flere skudd mot en adresse på Kjelsås. Skuddene etterlot kulehull i to vinduer. Ingen personer kom til skade som følge av skytingen. Så langt er det heller ingen som er pågrepet.

  • 29. mai: En mann i 20-årene ble funnet skutt i tilknytning en bil ved Mortensrud kirke. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet i saken. Han sitter nå i varetekt.

  • 14. mai: Én eller flere personer skjøt gjentatte skudd mot en pub på Grønland. Ingen personer kom til skade, men bilder fra stedet viser flere kulehull i fasaden på lokalene. To personer er siden pågrepet. Den ene av dem, en 19-årig mann, er siktet for drapsforsøk og sitter varetektsfengslet.

  • 3. mai: Politiet fikk melding om at en person hadde oppsøkt legevakten med det som var forenelig med skuddskader. Det er ukjent om noen er pågrepet i forbindelse med saken.

  • 24. april: Det ble løsnet skudd mellom to grupperinger – den ene til fots, den andre i en bil – ved Grønland torg. Siden er flere personer pågrepet og siktet i saken. Samtlige er i dag løslatt fra varetekt av domstolen, til tross for politiets ønske om å holde dem fengslet.

I tillegg til skyteepisodene over, ble det 15. januar skutt mot en bil på Vestli, helt øst i Oslo. Tre personer er pågrepet, siktet og varetektsfengslet.

Hendelsen 8. juni fant for øvrig sted like ved åstedet for en annen skyting på Trosterud i august i fjor, der to unge menn ble alvorlig skadet. To voksne menn har siden blitt pågrepet og siktet, men begge ble løslatt etter avhør.

Politiet har uttalt at det er usannsynlig at mennene står bak skytingen. Per i dag har saken, som etterforskes som drapsforsøk, status som uoppklart.