Statsadvokaten har nå tatt ut tiltale mot 19-åringen for to drapsforsøk:

  • Lørdag 13. februar i fjor skal han ha skutt en annen mann i overkroppen på en adresse i Ålesundgata på Bjølsen. Prosjektilet gikk inn i fornærmedes venstre skulder, via skulderbladet, et overarmsbein og ut på baksiden av skulderen.
  • Søndag 22. august, mens han satt i varetekt for skytingen, skal han ha slått en medinnsatt i Oslo fengsel i bakhodet med en metallstang. Slaget medførte hodeskallebrudd, der flere beinfragmenter ble skjøvet inn i hjernen på fornærmede.

Det er satt av syv dager til rettssaken mot 19-åringen, som er berammet for Oslo tingrett fra 29. mars.

Statsadvokaten: Konflikt om gjeld

Som Avisa Oslo har omtalt, nekter mannen straffskyld for drapsforsøket i Ålesundgata. Det er uklart hva han har forklart om hendelsen i fengselet, men mannen har tidligere ikke ønsket å stille i politiavhør.

Påtalemyndigheten mener at foranledningen for skyteepisoden i februar, skal ha vært en konflikt om uoppgjort gjeld mellom 19-åringen og fornærmede.

– De møtte hverandre den aktuelle kvelden og det oppsto en konflikt, hvorpå tiltalte skal ha skutt fornærmede i overkroppen, slik det er beskrevet i tiltalen, har statsadvokat Sturla Henriksbø tidligere uttalt til Avisa Oslo.

19-åringen, som er godt kjent for Oslo-politiet fra tidligere, ble pågrepet natten etter skytingen på en adresse på Torshov. Han har siden sittet i varetekt, blant annet begrunnet med gjentakelsesfare.

«Basert på sakens dokumenter synes siktede å ha en lav terskel for å utøve alvorlig vold og for å ty til våpen», het det i en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett i vinter.

Stukket og hugget med machete

I juli i fjor ble mannen dømt i en annen sak i Oslo tingrett, der han og flere andre personer sto tiltalt for drapsforsøk på Torshov i mars i fjor. Her ble fornærmede, en ung mann, blant annet påført flere stikk- og huggskader i hodet og ryggen med en machete.

I dommen er det beskrevet hvordan 19-åringen er en del av et kriminelt belastet ungdomsmiljø. For ham endte saken i fengsel i tre år og tre måneder.

Både han og de øvrige domfelte har siden anket dommen.

I forbindelse med skyteepisoden på Bjølsen er 19-åringen også tiltalt for å ha vært i besittelse av et ladd, ulovlig ervervet skytevåpen på offentlig sted.