Gå til sidens hovedinnhold

Skal ha opptrådt truende 45 minutter før skytingen – derfor rykket ikke politiet ut

Tre kvarter før 34-åringen skjøt to personer på T-banen søndag kveld, fikk politiet meldinger om samme mann. Oppdraget ble nedprioritert.

Om lag 45 minutter før en 34-årig mann skjøt to unge menn på T-banen på Skøyenåsen søndag kveld, fikk politiet meldinger om at samme mann opptrådte truende på Tveita.

Politiet rykket imidlertid ikke ut på bakgrunn av meldingene.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag forklarer Oslo politidistrikt hvorfor:

– I samme tidsrom som vi mottok informasjon om en truende person på en restaurant på Tveita, måtte politiet iverksette og sende flere patruljer på minst to andre oppdrag som krevde umiddelbar respons. Det ene var melding om brann, og det andre var nye opplysninger i en alvorlig hendelse vi hadde jobbet med gjennom helgen, skriver Rune Skarnes, seksjonsleder i politidistriktet, i pressemeldingen.

Les også

T-baneskytter skal ha hatt to våpen – politiet finner bare ett

Hadde 20-25 oppdrag

Politiet opplyser at de var i en presset ressurssituasjon i det aktuelle tidsrommet søndag kveld:

– Vi hadde 20-25 oppdrag som alle var ressurssatt med én eller flere patruljer, sier Skarnes.

– Oslo politidistrikt har som hovedregel godt med patruljer. Mange av disse har også spesialkompetanse på ulike områder. Tidvis opplever vi likevel samtidighetskonflikter. Dette løser seg stort sett da ikke alle hendelser krever umiddelbar respons. Vurderingsgrunnlaget for dette er opplysninger som er tilgjengelig og kjent i sanntid, heter det videre i pressemeldingen.

Les også

Skal ha truet forbipasserende kun tre kvarter før skytingen – politiet rykket ikke ut

Rundt klokken 19.25 søndag kveld fikk politiet meldinger om at 34-åringen truet personer ved restauranten Sushi & Asian på Tveita. Meldingene om skuddene på Skøyenåsen tikket inn cirka klokken 20.10 – før mannen til slutt ble pågrepet like ved T-banestasjonen om lag klokken 21.30.

I nærheten ble det raskt funnet et håndvåpen som politiet knytter til skytingen. Politiet mistenker imidlertid at han var bevæpnet med to våpen og leter fremdeles etter det andre – en pistol som er beskrevet som svart og muligens ladd.

Den 34-årige mannen er siktet for drapsforsøk etter skytingen søndag kveld. Han har foreløpig ikke ønsket å stille i politiavhør, men overfor sin forsvarer, advokat Daniel Storrvik, har han knyttet seg til handlingen.

Mannen erkjenner likevel ikke straffskyld, da han mener at skytingen skjedde i forbindelse med en slåsskamp med de fornærmede.

I varetekt i fire uker

Tirsdag er mennene som ble skutt fremdeles innlagt på Ullevål sykehus. Begge er utenfor livsfare og politiet håper å få avhørt dem i løpet av dagen.

Politiet vil ikke kommentere hva som skal ha vært foranledningen til skytingene, men har tidligere opplyst at det ikke skal være noen forutgående relasjon mellom 34-åringen og de fornærmede mennene.

– Per nå er det for tidlig for oss å si noe om foranledning eller motiv. Det er sentralt i jobben som gjøres i etterforskningen, sa politiadvokat Henrik Rådal til Avisa Oslo tirsdag ettermiddag.

Den siktede mannen er straffedømt en rekke ganger tidligere – blant annet til seks års forvaring for drapsforsøk i 2011. Senest i januar ble han dømt til ett års fengsel for vold – en dom han ventet på å sone da han skjøt to menn søndag kveld.

Tirsdag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, begrunnet med bevisforspillelses- og gjentakelsesfare. 34-åringen samtykket til fengslingen.

Les også

Har forklart seg om skuddene: – Skjedde i forbindelse med en slåsskamp

Kommentarer til denne saken