I utgangspunktet skulle straffesaken mot de tre mennene gå for Oslo tingrett i fjor, men den ble da utsatt. Da den til slutt kom opp for retten i høst, var det kun én av dem – en 25-åring mann – som dukket opp.

Sakens bakgrunn strekker seg tilbake til desember 2018, da en mann ble kidnappet og holdt innesperret i en leilighet i Urtegata på Tøyen i over ett døgn.

Her ble han sprayet i øynene med forsvarsspray, påsatt håndjern, bundet med strips og utsatt for vold og trusler. Han skal også ha blitt injisert med noe han fikk opplyst var heroin, samt voldtatt med en dildo.

25-åringen ble riktignok frikjent for å ha medvirket til voldtekten, men ble likevel dømt til fengsel i fire og et halvt år for blant annet grov frihetsberøvelse.

Var i Marokko

Nå gjør påtalemyndigheten et nytt forsøk på få de andre to mennene – en 32- og en 23-åring – stilt for retten. Saken er berammet for Oslo tingrett fra 14. til 23. juni.

Om de faktisk møter opp, er imidlertid usikkert.

– Vi er ennå tidlig i løpet. Det er lenge til hovedforhandlingen, så de er ikke stevnet ennå, sier statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås, aktor i saken.

I rettssaken i høst ble det opplyst at 23-åringen ikke kunne møte fordi han var forhindret i å reise hjem fra Marokko på grunn av sykdom. Om han nå er tilbake i Norge, er uklart.

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra hans forsvarer, Ole Petter Drevland.

Ville ikke forklare seg

Den andre tiltalte har aldri politiet lyktes med å stevne, til tross for at han mottar støtte fra Nav og tilsynelatende har vært aktiv på sosiale medier, fremkom det i forbindelse med rettssaken. Etter det politiet har fått opplyst, kan han oppholde seg i Sveits, Østerrike eller Qatar.

32-åringens forsvarer, advokat Petter Sogstad Grannes, vil ikke svare på hvorvidt han har vært i kontakt med sin klient.

– Det kan jeg ikke svare på grunnet taushetsplikt, sier Grannes.

– Kommer din klient til å møte i retten?

– Jeg har ingen kommentar til det, svarer forsvareren.

Den fornærmede mannen ønsket ikke å forklare seg da saken gikk for Oslo tingrett. Han ønsket ikke å oppgi noen grunn til det, annet en at han «hadde sine grunner».

Mannen har selv vært aktiv i det som tidligere var kjent som Young Bloods, et kriminelt belastet miljø i Søndre Nordstrand. Politiet mener at miljøet ble splittet i 2017 og at det siden har vært preget av konflikter mellom ulike fraksjoner på Holmlia og Mortensrud.

Årsaken til at han ble kidnappet, banket og voldtatt, skal ifølge den dømte 25-åringen være at han var skyldig ham penger for narkosalg. De tiltalte bestemte seg for for å «ta» ham, fremkom det i retten.