Gå til sidens hovedinnhold

Skal ha forsøkt å tvangsgifte datteren til fetter: Ble oppfordret til samleie mot sin vilje

Ekteparet skal ha utsatt datteren for fysisk og psykisk mishandling i et forsøk på tvangsekteskap. Selv avviser de straffskyld.

1. til 5. februar må paret – en mann i 50-årene og en kvinne i 40-årene – møte i Oslo tingrett, tiltalt for familievold og forsøk på tvangsekteskap.

Ifølge tiltalen skal de ha utsatt datteren for alvorlig og gjentatt mishandling fra januar til april 2019. Blant annet skal de ha sparket henne og slått henne med belte, i et forsøk på å få henne til å gifte seg med fetteren sin fra hjemlandet i Afrika.

Dersom hun ikke fullbyrdet ekteskapet, ville det føre til tap av ære for familien, heter det i tiltalen.

Videre skal paret ha tvunget datteren til å ha samleie med fetteren. Hvis ikke måtte hun forlate hjemmet, mener påtalemyndigheten.

Ble utvist fra Norge

Advokat Carl Konow Rieber-Mohn er forsvarer for ekteparet sammen med kollega Olav Arnfinn Ramel Haaland.

Han forteller at begge nekter straffskyld.

– Min klient mener at han ikke har noe med dette å gjøre. Det var i utgangspunktet en avtale mellom de to unge menneskene, som har vokst opp sammen. I hjemlandet deres er det tradisjon for at personer utenfor nær familie «bestemmer» at det skal være «disse to». I mange tilfeller gifter de seg når de blir voksne, men det er ikke nødvendigvis noe foreldrene har noe med å gjøre, sier Rieber-Mohn til Avisa Oslo.

Les også

Tiltalt for å bestille overgrep av barn på nett – yngste offer var seks år da misbruket begynte

Etter at den fornærmede kvinnen flyttet til Norge og fetteren til Spania, skal de ha opprettholdt kontakten, forteller forsvareren videre.

– Han dukker etterhvert opp i Norge og tror at han skal gifte seg med den unge kvinnen, men det er ikke noe som verken mor eller far har bestemt eller presset på for, sier Rieber-Mohn.

Fetteren har også hatt status som siktet i saken og satt en periode varetektsfengslet. Han er siden utvist fra Norge.

– Det blir altså ingen sak mot ham, kommenterer Rieber-Mohn.

Var på ferie – mistet rettssak

I utgangspunktet var rettssaken mot osloparet berammet for retten i høst, men den endte opp med å bli utsatt. Bakgrunnen var at den tiltalte mannen ble sittende fast i hjemlandet på grunn av koronapandemien.

– Han dro på sommerferie da det var litt lettelser i koronasituasjonen. Han ble ikke stevnet til saken og var således ikke klar over at det var hovedforhandling før det var for sent å returnere til landet. Han kan ikke lastes for det, mener Rieber-Mohn.

I dag er mannen tilbake i Norge. Ifølge forsvareren vil han møte i rettssaken i begynnelsen av februar.

– Jeg regner med at han vil forklare seg. Han har i alle fall forklart seg til politiet, sier Rieber-Mohn.

Avisa Oslo har vært i kontakt med datteren bistandsadvokat Marte Synnøve Inderberg Bastiansen, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

Politiadvokat Tonje Rønaas møter som aktor. Det har så langt ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra henne.

Kommentarer til denne saken