Forrige helg ble svært hektisk for brannvesenet i Oslo-området.
Totalt gikk 11 personer (ti i Bærum og én i Oslo) gjennom isen, ifølge tall fra brannvesenet og politiet. Sju av tilfellene skjedde søndag.
– Det tilhører sjeldenheten at så mange mennesker går gjennom isen på samme dag. Således ble det en hektisk dag for de av våre mannskaper som deltok i redningsarbeidet i Bærum, forteller Sigurd Folgerø Dalen, informasjonssjef for Brann- redningsetaten i Oslo, til Avisa Oslo.
Ny knallhelg i vente
I Oslo var det én person som gikk gjennom isen utenfor Bjørvika. Vedkommende kom seg raskt opp uten dramatikk.
Også denne helgen er det meldt sol og friskt vårvær i Oslo-området. Det gir grunn til å tro at flere kan bli fristet til å ferdes på isen de kommende dagene.
– Føler dere at folk forstår alvoret av dette?
– Det vil trolig helgen vise, sier Dalen.

Brannvesenet reagerer kraftig mot dette: – Isen er utrygg
Advarer: – Kan være forskjell på liv og død
Dette indikerer at isen er trygg
Alt over ti centimeter is regnes som mer eller mindre trygg. Enkelte steder i Oslo er isen så tykk som 40 centimeter. Skal du ut på isen i helgen anbefales det å oppsøke de mindre innsjøene. På iskart.no kan man søke etter de tryggeste stedene i Oslo.
– Tykkelsen på isen er god nå. Men man må passe seg for alle steder der det er strøm under isen. Det er steder der det er utløp, innløp og trange sund, sier Ånund Sigurd Kvambekk, isvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
– Bogstadvannet, for eksempel, har ut- og innløp som alltid er farlig, påpeker han.
Forrige helg var det svært mange i området mellom Høvik og Sandvika i Bærum. Kvambekk påpeker at det kun er trygt å ferdes innenfor oppmerkingene i dette området. Søndag så man at flere oppholdt seg i de mindre trygge områdene, noe som førte til at enkelte gikk gjennom isen.
Vanligvis regnes fjordis som utrygt, men i bukten ved Høvik og Sandvika er det ikke like mye strøm som eksempelvis ved Sørenga. Store vann bør man som hovedregel alltid holde seg unna.
– Går du ut på fjordisen må man være forberedt på at du kan gå gjennom. Den isen forandrer seg veldig mye fortere enn annen is på grunn av tidevannet, forteller Kvambekk.
Være obs på dette
Brannvesenets oppfordring er å ta mange forholdsregler. Dalen oppsummerer følgende:
- Sjekk varsom.no for en indikasjon over istykkelse.
- Gjør så lokale undersøkelser selv ved å sjekke istykkelse med ispik, øks eller tilsvarende.
- Elvemunninger, bekkeos og åpent vann er indikasjoner på at isforholdene er utilregnelige.
- Det viktigste er at man alltid forbereder seg på at isen kan være usikker, og at man derfor må være forberedt på at man kan gå gjennom isen.
- Utstyret man alltid bør ha, er ispigger hengende rundt halsen, sekk med tørre klær, redningsline/kasteline. Det er også lurt å putte mobilen i en vanntett pose. Da stiller man sterkere hvis uhellet skulle inntreffe.
- Skulle du være så uheldig å gå gjennom isen, gå alltid opp den veien du falt ut.
- Gå aldri alene på isen.
- Ser du noen som faller gjennom, gjør det du kan for å hjelpe vedkommende, uten å selv sette deg i fare. Ring umiddelbart 110. Dette gjelder også hvis du har gått gjennom isen, men kommet deg opp for egen maskin. Råken kan få andre til å tro at noen har gått gjennom, og da er det nyttig at 110-sentralen har posisjonen på råken fra før av.
– Ta vare på dagene og hverandre. Det beste er å komme helskinnet tilbake uavhengig av hvilke fritidsaktivitet man velger. Glem heller ikke smittevernet, sier Dalen.