Torsdag kveld var oppriggingen av årets Fjord Oslo-festival i full gang.

– Det er en lyskunst-festival som er gratis for alle. Man kan si det er en åpen utstilling av lyskunst i byen, sier initiativtaker, kunstnerisk leder og kurator Anastasia Isachsen til AO.

Festivalen avholdes ved havnepromenaden i og rundt Bjørvika, Aker Brygge og Rådhusplassen, og Akershusstranda nedenfor Akershus festning.

Her vil til sammen 13 lysinstallasjoner av kunstnere fra åtte land, lyse opp høstmørket mellom klokken 18.00 og 23.00. Noen av verkene er interaktive og noen er på vann - andre på land.

FÅ EN SNEAKPEAK HER:

Bildeserie

Sjekk bildene!

– Folk kan oppleve alt fra store lysinstallasjoner, til mindre installasjoner. Noen av dem er interaktive, som betyr at folk kan gjøre eller påvirke noe med lyset. Det er veldig spektakulært, veldig engasjerende og mange av dem har musikk og lyd.

Se programmet lenger ned i saken.

Les også

Leban har skapt utstilling for unge somaliere – ikke opptatt av å endre nordmenn

Kjærlighetserklæring

Isachsen omtaler festivalen som et sosial og inkluderende arrangement som folk i alle aldre kan oppleve med venner og familie.

– Bare gå rundt i Oslo og opplev byen i nytt lys. Bokstavelig talt. Og samtidig nyte kunst av høy kunstnerisk og teknisk kvalitet.

Hun sier at det samtidig er en «kjærlighetserklæring til byen», og at de ønsker å være med å sette Oslo på det internasjonale kulturkartet.

– Vi er veldig stolte av den utviklingen Oslo går i nå. Den begynner å bli en veldig kul og moderne kulturby. Det å ta kunsten ut i gatene og invitere alle til å oppleve kunst er vår måte å bidra til den utviklingen. Visjonen er også å kunne invitere folk utenfra hit på denne opplevelsen.

Jordens fremtid

Isachsen er veldig stolt over årets program, og sier de presenterer noen av de beste norske og internasjonale lyskunsterne.

– Vi måtte avlyse i fjor, men nå er vi tilbake med enda større festival. I år har vi klart å utvide festivalen til Bjørvika. Vår visjon er å ta festivalen langs havnepromenaden. Nå er vi allerede her. Så det er veldig, veldig gøy.

Temaet for årets festival handler menneskehetens og Jordens felles fremtid. Isachsen tror mange av verkene vil vekke tanker om hvordan vi forholder oss til naturen rundt oss.

– I tillegg har vi fem premierer. Vi er veldig stolte av det fordi det er viktig for oss å ikke bare vise kunst, men også være kunstprodusent.

Spennende for barn

Selv om Isachsen sier de opplever at alle installasjonene er spennende for barn, trekker hun frem to stykker som hun mener er spesielt morsomme for de minste.

– En veldig søt robot som heter Mix som kommer til å skrive med lysende blekk på gaten. Den kommer til å skrive ønsker og drømmer fra barn og ungdom om hvordan jorda blir om hundre år. Da vekker det kanskje litt refleksjoner og dialog om det.

– Også kommer vi til å ha en mobil lysinstallasjon som en flygende hest som drømmer om å være Pegasus, som kommer til å plutselig fly forbi publikum når de minst venter det.

– Hvor da?

– Nei, det er en hemmelighet.

DETTE ER BIDRAGENE SOM INNGÅR I FJORD OSLO 2021:

AKER BRYGGE / RÅDHUSPLASSEN / AKERSHUSSTRANDA:

GAIA av Luke Jerram

Storbritannia

Lysinstallasjon

Hvor: Bryggetorget på Aker Brygge

Gaia er oppkalt etter jorden i gresk mytologi. Verket måler syv meter i diameter og har detaljerte NASA-bilder av jordens overflate. Gaia søker å fremkalle en følelse av ærefrykt for planeten, forståelsen av at alt i livet henger sammen og fornyet følelse av ansvar for å ta vare på miljøet.

TRE av VOID Premiere

Norge

Laserinstallasjon

Hvor: Kontraskjæret

Tre er en minimalistisk lys- og lydinstallasjon som utforsker forholdet mellom mennesker og natur. Trær, som mennesker, trives når de er sammen. Tre inviterer publikum til å være en del av en kollektiv opplevelse som feirer vår gjensidige avhengighet av hverandre og vårt naturlige miljø.

MONAD av Anastasia Isachsen Premiere

Norge

Videoprojeksjon på vannskjerm

Hvor: Stranden, Aker Brygge

I århundrer har sirkelen hatt flere betydninger for menneskeheten. Pythagoras kalte sirkelen «monad», den perfekte geometriske formen, uten begynnelse eller slutt. Sett i sammenheng med den siste utviklingen i verden inviterer Monad til en inspirerende opplevelse av undring rundt livet og våre muligheter for en ny begynnelse.

OUT / ELODIE av Elsa Tomkowiak

Frankrike

Installasjon

Hvor: Rådhuskaia

OUT / ÉLODIE er et fargerikt og tankevekkende kunstverk,som består av fem flytende kuler på vann, som beveger seg sakte i vinden. Kulene inneholder alle verdens farger, som om de har absorbert alt lyset og fargene fra omgivelsene. Kunstverket blir en del av landskapet og stiller spørsmål om grensen mellom virkelighet og fiksjon. Kulene får oss til å tenke på planeter, månen, og celler -vi beveger oss mellom nano-, mikro- og makroverdener.

TRANSNATURE av Hotaru Visual Guerrilla Premiere

Spania

Videoprojeksjon på fasade

Hvor: Nobels fredssenter

Uttrykket «transnature» refererer til ideen om en fremtid der naturlige miljøer er kunstig skapt, modifisert og forbedret av mennesker. Akkurat som det filosofiske begrepet transhumanisme har som endelig mål å transformere den menneskelige tilstanden gjennom utvikling av teknologi, kan «Transnature» sees på som en endring av naturen for å skape nye realiteter.

2PIAN av Silje Thorsager Østby og Robert Iversen Bogard Premiere

Norge

Lysinstallasjon

Hvor: Rådhusplassen

Ideen om topia er et sted med karakteristiske trekk, verken positivt eller negativt. Å være “topian” er å oppføre seg som om verden vi ser for oss som ideal allerede eksisterer. Har vi ankommet dit, eller er vi på vei? Installasjonen inviterer til å utforske forholdet mellom den iscenesatte romlige opplevelsen, forholdet mellom land og vann, samt kultur og natur – i en dystopisk og utopisk lysopplevelse.

NYX av Gijs van Bon

Nederland

Lyspoesi

Hvor: Akershusstranda

I den greske mytologien er Nyx en nattgudinne som leder verden gjennom mørket. På samme måte leder kunstverket Nyx publikum gjennom mørket ved å skrive den ene lysende bokstaven etter den andre og etterlate lysende poesi i byens mørke gater.

BJØRVIKA:

ABYSS av Module / Nicolas Paolozzi

Frankrike

Interaktiv lysinstallasjon

Hvor: Vannspeilet på Anne Cath. Vestlys plass

Abyss er en mystisk skapning som kommer fra dybden av verden. Tilskueren blir umiddelbart nedsenket i dens urovekkende univers. Den lette strukturen består av fire hovedlinjer. Lys- og lydstien langs det massive skjelettet gir liv til den merkelige skapningen. Publikum kan styre Abyss gjennom to kontroller på hver side. Støttet av betongballast, er hele strukturen i en kontinuerlig balanse, animert av et sterkt ønske om frihet.

MICROCOSMOS av Mindscape Studio

Romania

Lysinstallasjon

Hvor: Vannkunsten

Microcosmos leker med denne doble betydningen: på den ene siden - Kosmos, vårt univers, og på den andre siden henviser den til et mikroskopisk blikk på menneskets indre verden. Således gjenspeiler samspillet mellom lyspartikler i strukturen til Microcosmos måten elektrisitetspartiklene beveger seg og samhandler i den menneskelige hjerne. Samtidig speiler de samme lyspartiklene stjernene og det uendelige universet.

STRATUM av Chevalvert

Frankrike

Interaktiv lysinstallasjon

Hvor: Stasjonsallmenningen på Vannkunsten

Installasjonen er formet som et lysende landskap av LED-stenger. Enkle håndbevegelser over en sensor kan
styre både lys og lyd i denne interaktive audiovisuelle installasjonen. På denne måten skaper installasjonen et taktilt, visuelt og unikt landskap av hver enkel bevegelse.

LUNA av Artistic

Latvia

Lysinstallasjon

Hvor: Akerselva mellom Bispebrua og broen ved Munch-museet

Sammen med månen og drømmende lydlandskap, skaper tolv flytenende sfærer med skiftende lys assosiasjoner til solsystemer og galakser. Kunstverket kan oppleves fra broer eller langs Akerselva.

Kilde/hentet fra: FjordOslo

Fjord Oslo er gratis for alle besøkende, og arrangeres fra 5. til 7. november 2021.