– Det er ikke lenge til så å si hele befolkningen er vaksinert. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor folk tar sjansen nå. Pandemien har vart lenge og det koster oss så lite å bruke munnbind de siste par månedene, mener bussjåfør Marit Sauge, som også er leder i fagforeningen Bussklubben.

Hun sier bussjåførene har vært bekymret lenge.

I dag er det kun krav om munnbind dersom du ikke kan holde én-meteren, men Sauge påpeker at det fort kan bli trangt på bussen, selv om du hadde god plass da du satte deg ned.

Råd om munnbind

I Oslo må du bruke munnbind:

  • i taxi. Munnbindet skal tas på før du setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og du har gått ut av taxien.
  • i kollektivtransporten når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand til medreisende. Dette gjelder også på innendørs stasjonsområder.

    KILDE: Oslo kommune

– Regjeringen har overordnet ansvar for å gi riktige signaler, men det er ikke forbudt å tenke selv heller. Alle vet så mye om korona nå. Man bør klare å gjøre det som er nødvendig uten at det finnes et direkte påbud, sier hun.

Hørt folk hoste

De siste to ukene har 4.432 innbyggere i Oslo fått påvist smitte og døgnet mellom tirsdag og onsdag fikk rekordhøye 677 påvist smitte.

Smittetallene er høyest i bydelen Nordre Aker. Der ligger smittetrykket på 964 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 56 nye smittede i bydelen siste døgn.(Saken fortsetter under bildet)


– Vaksinen er ikke mer enn 90 prosent effektiv, og selv om man selv er beskyttet kan man smitte andre, påpeker Sauge og fortsetter:

– Jeg har hørt at folk som sitter bak meg hoster, både når jeg kjører, men også når jeg tar bussen selv. Jeg har ikke snudd meg av ren høflighet for å se om de bruker munnbind eller ei, men hadde vedkommende sittet rett foran meg hadde jeg flyttet meg hvis jeg kunne det. Det gir et signal om at det ikke er greit, samtidig som jeg må beskytte meg selv.

Sauge håper flere kan bruke munnbind framover. Samtidig forteller hun at bussjåførene også ønsker et annet sikkerhetstiltak.

– Denne pandemien kommer til å vare lenge og det finnes også andre luftbårne smittesykdommer. Trikken skal få lukkede førerrom. T-banen har det allerede. Vi mener at det også er et behov for det på bussen. Da kan vi konsentrere oss om føringen og samtidig unngå bakterier og virus, sier hun.

LES OGSÅ: Bussjåfører er livredde når Ruter åpner førerdørene: – Ekstremt uforsvarlig