- SISTE: Avisa Oslo får opplyst at byrådet skal holde en pressekonferanse mandag kveld. Byrådsleder Raymond Johansen kommer til å holde pressekonferansen sammen med helsebyråd Robert Steen og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen. Temaet er korona-situasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde framover.
Pressekonferansen holdes klokken 18.30.
Hvilke tiltak det blir er ennå uklart.
Sent søndag kveld kunne imidlertid Avisa Oslo erfare følgende: Sterkt stigende smittetall i Oslo og et R-tall på 1,5 (at hver nye smittede i snitt smitter 1,5 person) har ført til at det går mot massiv nedstengning av hovedstadens skoler.
Avisa fikk opplyst at byrådet mandag formiddag kommer til å diskutere følgende alternativer:
1. Å stenge ned alle skolene i alle Oslos 15 bydeler.
2. Å stenge ned skolene i de hardest rammede bydelene.
3. Å stenge ned utvalgte skoler i bare de bydelene som er aller hardest rammet.

Avisa Oslo erfarer: Det blir massiv nedstengning av skolene i Oslo – nå er R-tallet 1,5
Fortsatt uavklart
Dagen etter erfarte NRK at skolene trolig blir stengt fra onsdag.
Ifølge NRK skal det ikke gjelde barnehagene. Det diskuteres også om skolene kan holdes åpent for de aller yngste, melder kanalen.
Byrådet sitter fortsatt i møter om hvilke tiltak de skal innføre og de får bistand fra FHI og Helsedirektoratet.
– Det er ikke bestemt ennå hva som vil være nye tiltak. Det er noe man jobber med nå, svarer spesialrådgiver Anders Lundell ved byrådslederens kontor Avisa Oslo.
– De vurderingene tas i møter utover dagen, svarer pressekontakt Heidi M. Skjebstad i Utdanningsetaten.
Avisa Oslo kommer med mer etterhvert som situasjonen utvikler seg.
Kommer nye tiltak snart
Byrådsleder Raymond Johansen har på sin side bekreftet overfor NTB at byrådet vurderer «ekstraordinære tiltak» fram mot påske. Johansen har også sagt at også tiltakene er rett rundt hjørnet.
– Mye tyder på at tiltakene som tidligere var nok for å slå ned tidligere varianter av viruset, ikke er nok til å slå ned den britiske varianten. Vi vurderer derfor ekstraordinære tiltak fram mot påske, og jeg har bedt om faglige råd for hvilke tiltak det kan være. Vi er nødt til å stoppe smitten og sette inn de tiltakene som er nødvendig for å ta tilbake kontrollen, sa Johansen til AO søndag.
Han sa også at byrådet vurderer å forby sosiale sammenkomster.
– Nå må vi sette Oslo på hvilemodus de neste 14 dagene, for å se om vi greier å slå ned smitten, uttalte byrådslederen til TV 2.
Mange møter
Assisterende folkehelsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at de har jevnlige møter med Oslo og kommunene i Viken, men:
– De siste dagene har vi hatt mange møter om den utfordrende situasjonen i Oslo og Viken. Helsedirektoratet bistår med koordinering av tiltak mellom kommuner og regioner der det er nødvendig, svarer han til Avisa Oslo.
Tiltakene i Oslo og på Østlandet kan bli mer omfattende enn andre steder i landet der smitten er lavere.
– I mars 2020 var det utbredt smitte i hele Norge og kraftige mobilitetsreduserende tiltak var nødvendige i alle kommuner for å dempe smittepresset raskt. I dag har vi svært høye smittetall i mange kommuner å Østlandet, men langt mindre smitte i andre deler av landet. Mange kommuner har ingen smitte i det hele tatt. Derfor er det viktigere nå å målrette tiltakene der smitten faktisk er for å få god effekt. Samtidig rammer man ikke enkeltpersoner, utdanningsinstitusjoner og næringsliv unødvendig hardt der det er lite smitte, svarer Rostrup Nakstad.
Avisa Oslo har bedt om et intervju med Folkehelseinstituttet. De har foreløpig kun besvart ved å bekrefte at de vurderer tiltak i samarbeid med Oslo kommune.
Ikke like høyt R-tall som for et år siden
Den økte smitten i Oslo kommer ifølge byrådet i stor grad av at nye korona-varianter smitter hyppigere enn den første varianten som førte til at Norge stengte ned for et drøyt år siden.
Varianten har særlig ført til en smitteøkning blant unge mennesker, ifølge byrådet.
Smitteøkningen er ennå ikke så stor som den var før tiltak ble innført i Norge i mars i fjor. Da var R-tallet på 3 – altså dobbelt så stort som nå, ifølge Faktisk.no.
– Vi ser at antall innleggelser går rett til værs. Det ser ut som de tallene vil nærme seg det vi hadde for ett år siden, på toppen av den første bølgen, hvis ikke denne smittetrenden snur veldig raskt, sa imidlertid assisterende folkehelsedirektør Espen Rostrup Nakstad i helga til NRK.