Gå til sidens hovedinnhold

Sint, skuffet og oppgitt: – Vi har blitt behandlet som søppel

Det er den klare meldingen fra daglig leder Dan-Michael Danino i Parkteatret. Nå har han skrevet åpent brev på vegne av kulturlivet i Oslo.

Danino bruker sterke ord når han skriver om det siste årets erfaringer: Kulturlivet er behandlet som søppel av kulturdepartement, næringsdepartement, stat og kommune.

– Vi var blant dem som stengte ned utsolgte konserter før det var påkrevd. Vi tok ansvar. Vi var blant dem som ikke holdt åpent, på tross av at vi hadde et mattilbud, da Oslo ble nedstengt i mars i fjor. Vi tok ansvar, skriver Dan-Michael Danino.

– Vi har omstilt oss

Danino fortsetter:

– Vi var blant dem som ikke gjenåpnet til 03.00, da det av uforståelige grunner ble lov i juni. Vi tok ansvar. Nå har vi snart ikke lenger en administrasjon til å gjenåpne. De er utslitte. De har vært permitterte i ett år. De orker ikke mer. Hvis vi i det hele tatt får gjenåpnet ...

Han regner opp ansatte som ikke har råd til å skru på strømmen hjemme og peker på at det har vært 15 minusgrader.

– De har vært permittert i ett år. Folk med kids. Som ikke klarer å betjene lånene sine. Studenter som ikke har råd til mat.

Les også

Reagerer på økt leie for uteservering på «gullstripa»: – Sparker folk som ligger nede

I fjor mottok Parkteatret hedersprisen Årets konsertarrangør. Siden har de gjort det myndighetene ønsket. Tatt ansvar. Vasket. Spritet. Registrert.

– Ingen smittetilfeller kan spores til oss. Vi har omstilt oss. Stimulert til aktivitet. Men vi får omtrent null i offentlig støtte, skriver han.

Sjokkert

Parkteatret fikk nesten 600.000 kroner i tilskudd i mars, april og mai i fjor gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet.

Besøket var godt gjennom sommeren.

Da Oslo ble nedstengt for 2. gang i november ble Danino sjokkert over at byrådet, i samarbeid med regjeringen, ikke hadde en tiltakspakke klar for bransjene som ble rammet.

Han mener det burde vært kvalifiserende å få redusert omsetningen med 90 prosent. Regningene hoper seg opp. Nå er det svært alvorlig.

Han har et konkret forslag til løsning:

– En kompensasjon som ikke bare kommer huseiere og strømselskaper til gode. At regjeringen i tillegg kom med pålegg, som i praksis gjorde det umulig å holde konserter, skulle vel ytterligere kvalifisere til støtte? Men, nei ..., skriver Danino.

Tredje nedstenging

Nå har Oslo stengt bransjen ned for 3. gang. Parkteatret har løpende kostnader. I tillegg kommer omstilling av kjøkkenet. Daglige faste kostnader er på 350.000 kroner per måned – uten lønninger. Nå er alle permitterte – inkludert daglig leder Danino.

– Hvor store etterslep har Parkteatret nå?

– Innen 1. juni, som er når vi tror vi får gjenåpne worst case, så vil summen dreie seg om cirka 1, 5 mill. Da har ingen fått lønn og huseier heller ikke fått betalt. Vi er heldige som har et godt leieforhold. Jeg er aller mest bekymret for våre ansatte, sier Danino til Avisa Oslo.

Les også

Filialen la ned etter 76 år. Da så Sofie og Sako muligheten

Han peker på at han ikke bare kan låse døren ved en nedstenging. Mange oppgaver må løses på daglig basis.

– Vi trenger å finne penger til våre ansatte, som må flytte, avlyse, refundere og administrere konserter, sier han.

Likevel må han fortsette å booke artister. Det kommer en dag etter korona.

– Det er vanskelig siden vi har såpass usikre retningslinjer fra myndighetene, sier arrangøren.

– Hvem mener du er ansvarlig for å hjelpe dere?

– Oslo kommune har et ansvar for tilrettelegging, men det er selvsagt regjeringen, og da særlig Næringsdepartementet og Kulturdepartementet, som må på banen med forskrifter som er bedre tilpasset dem uten storkapitalen i ryggen, sier Danino.

Deles på Facebook

Han mener det så langt har skjedd en forskjellsbehandling.

– Vi er tross alt et av få land med en ganske stor sparekonto, men som kun de rike får nyte av, fortsetter han.

I skrivende stund er det alvorlige innlegget på Facebook delt 263 ganger.

I parentes legger Danino til at han liker «Rambo Johansen».

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har allerede kommet med et nødrop til regjeringen om mer støtte til Oslos hardt prøvede utelivsbransje:

Les også

Nødropet fra Oslo: – Jeg frykter for en hel bransjes fall

Kommentarer til denne saken