Aktiviteten er høy på industrikjøkkenet hos Bøler Sukkerkokeri i disse dager. Rommet dufter av sjokolade, sukker og krydder. Silje Linder-Finstad står ved benken og fyller lekre, spiselige julekuler med godis. Alt er produsert av henne selv, med lokale smaker og naturlige farger.
– Noe jeg synes er veldig kult i godteri, er rogneskudd. Før bærene spretter ut, smaker skuddene marsipan. Derfor har jeg laget et produkt som heter Rognipan, forteller hun.
Linder-Finstad grunnla den lille godterifabrikken sin for to år siden, og den ligner oppfyllelsen av alle søte drømmer en godtegris kan ha.
Startet som hobby
Silje Linder-Finstad kan takke pandemien for at hun står ved kjøkkenbenken og fyller sjokoladejulekuler i dag.
– Det ble veldig tett på familien under nedstengningen, og jeg trengte en aktivitet kun for meg selv for å få litt egentid. Jeg startet med å øve på å lage mykt godteri, forteller hun.
Derfra utviklet hobbyen seg videre, og med tiden viste det seg at folk gjerne ville kjøpe godsakene. Silje Linder-Finstad opprettet en instagramkonto, og Bøler Sukkerkokeri var offisielt født. I dag selger hun produktene via nettbutikken sin, samt at hun deltar på noen utvalgte julemarkeder. Godteriproduksjonen kombineres med heltidsjobb som IT-fagrådgiver.
Smaken av minner
Da sukkerkokeri-sjefen var liten, satte besteforeldrene hennes alltid fram skåler med forskjellig godteri på julaften. Linder-Finstads favoritter var rødstripete polkagriser og små sjokolader, erindrer hun.
– Jeg er utrolig glad i godteri, og i barndommen var det et ukentlig høydepunkt å handle lørdagsgodt i Tiørekiosken på Gjøvik. Da kjøpte jeg Slime slurps eller kanskje en Riegel eller Hasla.
Den gangen holdt hun alltid et lite øye med grøftekantene på jakt etter tomgods som kunne pantes inn i en saftig bugg eller to. På barne-tv gjorde Pippi Langstrømpe-episoden om godisaffären sterkt inntrykk.
– Det er favorittepisoden, og den har jeg sett utallige ganger. Det er fortsatt like fantastisk å se de digre fargerike papirposene som bugner over. For ikke å snakke om Karlsson på taket som lurer lillebror til å fôre ham med godis mens han later som han er syk, smiler hun.
Tusenfryd er også et viktig minne.
– Da jeg var barn, var det en kiosk der i klassiske godterifarger, rosa og mørkegrønn. I tillegg til et enormt utvalg husker jeg sånne rør opp langs veggene med seigt, boblende vann i. Det kunne minne om en godterifabrikk. Å komme inn i lukten av godteri, popkorn og sukkerspinn, det gjorde sterkt inntrykk, forteller hun.
Å klemme og kjenne
Inntrykk av ting hun kunne kjenne, smake og lukte på sitter i fra barndommen.
– Barndomsminnene er viktige for dette prosjektet. Hvordan kunne jeg leke med disse minnene og få noen til å huske, via godteri, hvordan ting var?
Bøler Sukkerkokeris juleskum er et av svarene på dette spørsmålet.
– Det er godt for øyet, snilt for ganen. Du kan klemme og kjenne, skvise og vende, sier hun.
Motivasjonen hennes er også knyttet til det estetiske – både underveis i prosessen og med tanke på sluttresultatet. Farge, tekstur, variasjon og taktil opplevelse er viktig. Selvsagt også smak og lukt.
– Juleskummet har egentlig alt dette. Det er mykt og deilig, luftig og lett, pakket med smak og har uendelige fargemuligheter. Det er rett og slett gøy å lage det, og så er det en bonus at det holder lenge i skapet også. Hvis det får stå i fred, da.
Hun har funnet mye inspirasjon på Instagram, og kunnskap har hun tilegnet seg fra kokebøker. Blant annet har hun lært seg at temperatur er vesentlig når man skal lage ulike typer godteri og sjokolade.
Naturlige og lokale smaker
Linder-Finstad kommer fra en familie som er glad i å plukke bær og frukt, konservere og lage mat fra bunnen av.
– Det har jeg tatt med meg inn i voksenlivet. Jeg sanker mye. Fryseren blir veldig fort full hjemme hos oss. Nå kan jeg lage godteri av det jeg finner, sier Linder-Finstad.
I tillegg til de nevnte rogneskuddene høster Linder-Finstad blant annet blåbær, tyttebær, plommer, epler, pærer, aroniabær, traktkantarell og urter selv.
– I år har jeg dessuten plukket en del spansk kjørvel, og prøver å få til noe lakrisaktig med det. Det er fortsatt litt på eksperimentstadiet. Jeg plukket også fire kilo hasselnøtter på parkeringsplassen utenfor her, som jeg har brukt i godteriet. Så det er meget eksklusivt, og in short supply, smiler hun.
Også de innkjøpte ingrediensene er naturlige – som økologisk grapefrukt, sitron, kokos og mandler. Plantefargene er kommer blant annet fra spirulinaalger, dragefruktskall, gurkemeie, rødbete, kull og selvplukkede blomster med sterke, fine farger.
Siden produktene fra Bøler Sukkerkokeri ikke inneholder noen tilsetningsstoffer, har de kortere holdbarhet enn industrielt smågodt. Det høres nesten sunt ut, men det vil ikke Linder-Finstad gå god for.
– Ingenting av det jeg lager er sunt. Men jeg håper at godteriet mitt oppleves som noe mer enn søt overflod, og at det kanskje setter i gang fantasien. Det skal være gøy å spise det, og du skal kose deg litt ekstra, sier hun.
Aleksander (36) gikk fra skole-dropout til Oslos rikeste under 40: – Ikke gitt at det kom til å gå bra

Bli med til Grünerløkkas nye, hemmelige trend-gate: – Minner meg om Berlin