Den 41 år gamle mannen ble pågrepet av politiet 22. oktober i fjor, siktet for å ha medvirket til skyteepisoden ved Lofsrud skole på Mortensrud to uker tidligere, der 20-årige Hamse Hashi Adan døde.

Den siktede mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen. Onsdag ble han løslatt, opplyser Oslo-politiet i en pressemelding torsdag formiddag.

Siktelsen mot ham er uendret, understreker politiet.

Etterlyst internasjonalt

41-åringens forsvarer, advokat Fisnik Baki, ønsket ikke å kommentere saken da Avisa Oslo var i kontakt med ham torsdag morgen.

Politiet har vært svært tilbakeholdne med å kommentere hva som er grunnlaget for siktelsen mot mannen. Fra tidligere er det kjent at han nekter straffskyld.

Der 41-åringen er siktet for å ha medvirket til drapet, mener politiet at brødrene Visar (32) og Valon Avdyli (35) utførte selve handlingen.

De norsk-albanske brødrene fra Bærum har vært etterlyst internasjonalt siden i fjor i høst. Den siste sikre, kjente observasjonen av dem er på flyplassen i Pristina i Kosovo 9. oktober – to dager etter skytingen på Mortensrud. Politiet har tidligere frigitt overvåkingsbilder av dem fra Oslo lufthavn, idet de forlater Norge.

Politiet har flere ganger gitt uttrykk for at de har en formening om hvor Avdyli-brødrene befinner seg. De har imidlertid ikke lyktes med å få tak i dem.

I pressemeldingen torsdag skriver politiet at det er «umulig å slå fast når brødrene blir pågrepet».

Selv nekter de for å ha noe med drapet å gjøre, har deres advokat Svein Holden tidligere uttalt.

Samarbeid med utlandet

Så lenge politiet ikke har fått tak i Avdyli-brødrene, mener de at det er uforholdsmessig å la den siktede 41-åringen sitte i varetekt på ubestemt tid.

– Det er per nå ikke aktuelt å påtaleavgjøre saken mot den løslatte mannen, uten at vi har avhørt de to etterlyste brødrene. Etterforskningen av drapet på Mortensrud fortsetter med høy prioritet og det samarbeides fortsatt godt med utenlandske myndigheter i jakten på brødrene, sier politiadvokat Børge Enoksen i pressemeldingen.

Igjen oppfordrer politiet brødrene til å melde seg til politiet.

– Vi oppfordrer også publikum til å komme med tips om de vet hvor brødrene befinner seg.

– Politiet har dannet seg et bra bilde av hva som skjedde da Hamse Hashi Adan ble skutt og drept i fjor høst. Så lenge de etterlyste brødrene fortsatt ikke er pågrepet og avhørt, kan vi imidlertid ikke gå mer i detalj rundt hendelsesforløpet, heter det videre i pressemeldingen.

Dømt for IS-deltakelse

Visar og Valon Avdyli er godt kjente for politiet fra tidligere. I 2016 ble eldstebroren Valon dømt til fengsel i fire og et halvt år for å ha deltatt i Den islamske staten (IS). Lillebroren Visar ble dømt til åtte måneder i fengsel for å ha gitt materiell støtte til terrororganisasjonen.

De er også brødrene til fremmedkrigeren Egzon Avdyli, som var talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah før han ble drept i kamp i den syriske borgerkrigen i 2014.

John Christian Elden er bistandsadvokat for Adans etterlatte. Han har følgende kommentar til løslatelsen av den siktede 41-åringen:

– Varetekt er et tvangsmiddel politiet bruker når det er nødvendig under etterforskningen. Det sier intet om skyld eller uskyld, og straff skal normalt sones etter at man er dømt. Jeg har ikke hørt noe fra politiet ennå, men er sikker på at det ikke påvirker straffesakens utfall, sier han til Avisa Oslo.