I 20-tiden 15. april fikk politiets operasjonssentral melding en mann som lå livløs i butikken Yadgar Sweets & Naan Shop i Tøyengata.

De rykket ut til stedet sammen med ambulanse, men gjerningspersonene var forduftet. Den fornærmede mannen (21) ble kjørt til Ullevål sykehus med brudd i ansiktet, nesen og skallen, samt hjerneblødning etter å ha blitt utsatt for grov vold.

Ved hjelp av overvåkingsvideo fra butikken mente politiet å kunne identifisere fem unge menn, i dag mellom 17 og 20 år gamle.

Fredag møtte samtlige i Oslo tingrett, tiltalt for grov kroppsskade etter voldsepisoden i april.

Husker bare ett slag

I retten forklarte den fornærmede mannen at han var i butikken for å handle, da flere av de tiltalte dukket opp.

– Han ene slo meg først. Etter det husker jeg ikke mer, sa 21-åringen.

Overvåkingsvideoen fra butikken viser hvordan flere personer går løs på ham med slag og spark. Det hele er over i løpet av sekunder, før gjerningspersonene løper fra stedet og fornærmende ligger igjen livløs på gulvet.

I retten erkjente tre av mennene straffskyld eller delvis straffskyld for voldsutøvelsen, mens de øvrige to nektet for å deltatt.

Videre fremkom det at flere av dem har vært i konflikt med 21-åringen eller miljøet rundt ham, som er knyttet til Grønland- og Tøyen-området.

Den fornærmede mannen er også siktet for drapsforsøk etter at lillebroren til den ene tiltalte (19) ble knivstukket i Borggata 23. april i fjor. Storebroren ble senere dømt for vold mot samme mann i en annen sak.

– Det har vært en del konflikter, ja, bekreftet fornærmede, uten at han ønsket å utdype det.

Han la imidlertid til at han ikke følte at han var trygg dersom han oppholdt seg i Oslo sentrum alene.

Etterforskningen av knivstikkingen i Borggata er ennå ikke avsluttet, opplyser politiadvokat Carol Johanne Sandbye. Flere personer har status som siktet, i tillegg til 21-åringen.

Konflikt mellom ulike miljøer

Den tiltalte broren til knivofferet fra Borggata nektet imidlertid for å ha noe med voldsutøvelsen å gjøre. I retten forklarte han at han hadde alibi den aktuelle kvelden og at han tidligere er uskyldig dømt for vold mot fornærmede.

Selv ble han pågrepet i saken etter at han returnerte fra Barcelona noen uker etter voldsepisoden i Tøyengata.

I sin forklaring hevdet han at fornærmede var «ute» etter ham.

– Hver gang det skjer noe i byen, sier han mitt navn. Jeg vet ikke hva han har imot meg, sa 19-åringen, før han erkjente at det var konflikter mellom ulike miljøer på Grønland og Tøyen.

– Jeg er i konflikt på grunn av det som skjedde med lillebroren min, det kan jeg bekrefte, sa han.

– Gikk litt over streken

To av mennene som erkjente å ha utøvd vold mot fornærmede, forklarte at det skjedde spontant og at de ikke hadde til hensikt å påføre ham alvorlige skader.

– Planen var ikke å skade ham hardt. Det ble litt overdrevet. Jeg trodde at han bare skulle få en blåveis, sa den ene tiltalte (20), som erkjente å ha slått mannen med en flaske og sparket ham i magen.

– Det gikk litt over streken, sa han i retten.

Han nektet imidlertid for å ha kjennskap til at 21-åringen var siktet for drapsforsøk i forbindelse med at lillebroren til den ene medtiltalte ble knivstukket.

– Jeg vet ikke noe om historien bak det, sa han i sin forklaring.

I tillegg til vold er den ene mannen (19) tiltalt for besittelse av om lag 20 gram marihuana på en adresse på Grønland. Det erkjente han straffskyld for.

Rettssaken i Oslo tingrett avsluttes til uka.