Det var i 20.45-tiden mandag kveld at en mann i 20-årene ble skutt i mageregionen ved T-banestasjonen på Brynseng. Fornærmede ble kjørt til sykehus med det som er beskrevet som alvorlige, men ikke livstruende skader.

Det var flere vitner på stedet, og et vitne fortalte Avisa Oslo at kort tid før skytingen satt offeret sammen med to andre på en benk utenfor stasjonen. Minst to skudd skal ha blitt avfyrt, og vitnet så deretter mannen liggende på bakken mens gjerningspersonen løp fra stedet.

Natt til tirsdag jaktet politiet på en navngitt person. Tirsdag morgen ble det bekreftet at en person er pågrepet – og at det er samme person som de lette etter.

Utenfor livsfare

På en pressekonferanse tirsdag opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt, at de fikk melding om hendelsen klokken 20.30 mandag kveld.

– Vi kommer raskt til stedet, og finner en mann i 20-årene med skuddskader. Det ble iverksatt livreddende førstehjelp på stedet, og han ble fraktet til sykehus. Han er utenfor livsfare.

Videre sier Metlid at mannen som ble pågrepet i natt er siktet for drapsforsøk.

– Vi pågrep i natt en mann i 20-årene i en leilighet i Oslo. Han er kjent for politiet fra tidligere, og vi knytter saken til et kriminelt miljø som politiet er godt kjent med, sier Metlid.

Relasjon mellom de involverte

– Det er en kobling mellom de involverte, og at politiet er godt kjent med siktede fra før, sier Metlid.

Metlid vil ikke gå nærmere inn på relasjonen mellom offer og den siktede, eller hva som skal ha vært foranledningen for skytingen.

– Det er for tidlig å si noe om det konkrete motivet, men vi knytter i alle fall siktede til et kriminelt miljø, sier hun til Avisa Oslo etter pressekonferansen tirsdag formiddag.

– Kan det komme flere pågripelser?

– Per nå ligger det ikke an til det, svarer Metlid.

«Moderat» konfliktnivå

På generelt grunnlag beskriver politiinspektøren konfliktnivået i kriminelt belastede miljøer i Oslo, som moderat.

– Det som har vært status, uavhengig av at det nå har skjedd en skyting, er at det har vært et moderat spenningsnivå. Selv om det kan skje alvorlige hendelser fra tid til annen, mener vi at det er relativt stabilt. Det er det overordnede situasjonsbildet, sier Metlid.

– Men det er konflikter hele tiden. Det er noe vi jobber prioritert med i politidistriktet – å ha kunnskap om disse konfliktene, komme dem i forkant og dempe nivået for å hindre alvorlige hendelser. Det handler om forebygging, men også rask analyse av bildet og bidra inn i etterforskning, slik som i går, fortsetter hun.

Ønsker å stille i avhør

Den siktede mannen har foreløpig ikke forklart seg for politiet, men har gitt uttrykk for at han ønsker det. Mannens forsvarer, advokat Torgeir Falkum, sier til NTB at mannen skal i avhør med politiet klokken 12.

– Han har sagt seg villig til å stille til avhør og vil forklare seg der, sier Falkum.

Han vil ikke kommentere hvordan mannen stiller seg til siktelsen for drapsforsøk.

– Det får vi komme tilbake til etter avhøret, sier Falkum.

Foreløpig er det ikke tatt endelig stilling til om siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling, men Grete Lien Metlid utelukker det ikke med bakgrunn i den alvorlige siktelsen.

– Vi skal første hva han har å si, så vil politiadvokaten gjøre sin vurdering, sier hun.