Senest i januar i år ble 34-åringen, som er siktet etter skytingen på Skøyenåsen søndag kveld, dømt for vold mot en rekke personer.

Mannen skal ha skutt to unge menn, som fremstår som tilfeldige ofre, inn på t-banen mellom Godlia og Skøyenåsen. De to fornærmede er hardt skadet, og to vitner på stedet fortalte søndag til Avisa Oslo at de hjalp en av dem bort fra stasjonen og i sikkerhet.

I dommen fra januar er det gjengitt at han slo en mann slik at han fikk nerveskade i ansiktet med en helningstid på ett år. Han ble også dømt for vold mot politiet i forbindelse med pågripelsen i samme sak. Politifolkene måtte ta i bruk pepperspray og spyttmaske for å få mannen under kontroll.

Han ble også dømt for å ha slått, spyttet og bitt flere tilfeldige personer i Oslo sentrum, samt for å ha gått mot en bil og slått med en halv meter lang skiftenøkkel.

Foranledningen for skiftenøkkel-episoden var at 34-åringen og hans daværende kjæreste var i en nestenkollisjon på vei inn på en parkeringsplass.

Slo mann med jernrør

I 2011 ble mannen dømt til forvaring i seks år med en minstetid på fire år. Da sto han tiltalt for drapsforsøk sammen med en annen mann.

I dommen er det beskrevet hvordan de slo en tredje mann gjentatte ganger i hodet og ansiktet med et jernrør.

I retten motsatte han seg forvaring fordi han følte at dette vil sette et «ondt stempel» på ham i ung alder. Han var da 24 år gammel. I retten sa 34-åringen at han ikke følte at han har noen «sykelige problemer» som tilsa at han måtte i forvaring.

34-åringen ble løslatt fra forvaring i 2017.

Dømt som 16-åring

Allerede i 2003, da han var 16 år gammel, ble han dømt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. I 2004 ble han idømt samfunnstjeneste for grovt tyveri og overtredelse av legemiddelloven.

I 2008 ble han igjen dømt på nytt, for grove trusler og legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

I dommen fremkommer det at 34-åringen har hatt rusproblemer i en årrekke.

Da mannen ble dømt i 2021 skrev retten at de oppfattet at han var oppriktig flau og lei seg for handlingene han hadde begått: «Etter det opplyste er politiet heller ikke kjent med at tiltalte har vært involvert i nye voldslovbrudd etter den siste hendelsen i oktober 2019», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Siktet for drapsforsøk

Advokat Daniel Storrvik er oppnevnt som forsvarer for mannen etter skyteepisoden søndag. Mandag formiddag forteller han til Avisa Oslo at han er på vei for å snakke med sin klient.

– Han er siktet for drapsforsøk. Noe mer vet jeg ikke, sier Storrvik.

– Vet du hvordan han stiller seg til siktelsen?

– Jeg har kun snakket så vidt med ham på telefon om praktiske ting. Jeg har ikke diskutert saken med ham.

– Hvordan fremsto klienten din da du snakket med ham?

– Han fremsto som helt adekvat.

Ifølge Storrvik kan den siktede mannen bli avhørt i løpet av mandagen.

– Han er ikke avhørt ennå, og det er snakk om avhør senere i dag. Han blir trolig fremstilt for varetektsfengsling i morgen, sier Storrvik.

Politiet: Etterforsker bredt

I en pressemelding mandag bekrefter politiet at de etterforsker saken som drapsforsøk.

– Siktede er en mann i 30-årene, og er norsk statsborger. Han er kjent av politiet fra før. De to fornærmede er bekreftet å være utenfor livsfare. Begge er norske statsborgere i slutten av tenårene. Politiet har ikke informasjon om at det skal være en relasjon mellom siktede og de fornærmede, skriver Anne Alræk Solem, leder for etterforskningsseksjonen for drap i Oslo politidistrikt, i pressemeldingen.

Videre opplyser hun at politiet natt til mandag gjennomførte avhør av det som beskrives som flere sentrale vitner.

– Videre ble det foretatt kriminaltekniske undersøkelser og sikret tekniske spor. Siktede er ikke avhørt per nå, sier Solem.

Ifølge politiet er det for tidlig å si noe om foranledning eller motiv for skytingen.

– Vi etterforsker per nå bredt uten å ha låst oss til en hypotese, sier Solem.

34-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling tirsdag.