Politiet har krevd fortsatt varetekt for den 22 år gamle mannen, etter at han ble pågrepet 3. mai. Han er siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen etter at det ble løsnet skudd på åpen gate ved Grønland torg natt til 24. april.

Tidligere denne uken besluttet imidlertid Oslo tingrett å løslate mannen. Politiet var uenige og anket til Borgarting lagmannsrett, men fikk ikke medhold.

Det ble klart fredag ettermiddag.

– Han blir løslatt i dag. Han burde aldri ha blitt fengslet i det hele tatt, sier 22-åringens forsvarer, advokat Bjørn Aksel Henriksen.

Utbrent bil i Follo

Politiet mener at mannen medvirket til skyteepisoden for snart fire uker siden, der det skal ha blitt skutt mellom to grupperinger – den ene i en bil og den andre til fots.

Selv nekter 22-åringen for det.

– Han har ikke medvirket til noe straffbart eller gjort noe straffbart, sier Henriksen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere da en rekke av etterforskningsdokumentene er klausulerte.

Formiddagen etter skytingen på Grønland, fant politiet en utbrent og forlatt bil – en Volkswagen Golf – ved Ingierstrand bad i Nordre Follo. Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, mener politiet at det er denne bilen som ble benyttet i forbindelse med skytingen.

Ifølge motorvognregistret er bilen registrert på en 21-årig mann. Han er siktet for medvirkning til drapsforsøk og ble fremstilt for ytterligere varetektsfengsling fredag formiddag.

– Han erkjenner ikke straffskyld og begjærer seg løslatt, sier forsvarer Albulena Krasniqi til Avisa Oslo før rettsmøtet startet klokken 11.

Heller ikke hun ønsker å gi noen ytterligere kommentarer til saken.

Selve rettsmøtet var underlagt referatforbud og tingretten har lagt ned forbud mot å gjengi innholdet i fengslingskjennelsen.

Ny skyting forrige helg

En annen mann (20) ble også fremstilt for ytterligere varetekt fredag. Han er siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen – en siktelse han selv bestrider, ifølge forsvarer Per Fjeld Hegelstad.

– Han begjærer seg løslatt, sier Hegelstad.

Også her har tingretten lagt ned forbud mot å gjengi kjennelsen.

Politiadvokat Cathrine Sannes møtte som aktor i begge fengslingsmøtene. Hun ønsker ikke å kommentere saken i det hele tatt – verken bakgrunnen for siktelsene eller hvorfor politiet ønsket å holde mennene i varetekt.

Sannes henviser til Kine Wesseltoft, påtaleleder for etterforskningene. Hun var ikke tilgjengelig for kommentar fredag.

Kun tre uker etter skyteepisoden natt til 24. april, ble det igjen løsnet skudd i gatene på Grønland natt til lørdag 14. mai. Da ble det skutt flere ganger mot et utested, ikke langt fra Grønland torg.

Det var flere gjester på stedet da episoden fant sted, men ingen skal ha kommet til skade. Bilder viser tydelige skuddskader på fasaden.

Politiet har så langt ikke ønsket å kommentere om de etterforsker sakene i sammenheng. 15. mai opplyste de at en person var pågrepet og siktet etter den siste skytingen. Det er uklart om det er gjort ytterligere pågripelser i saken.