Natt til lørdag 14. mai smalt det flere skudd inn i fasaden på puben like ved Grønland torg. Politiet mener at kun tilfeldigheter gjorde at ingen personer kom til skade. 

Tre og en halv uke senere har foreløpig ikke etterforskningen brakt på det rene hva som er foranledningen til skytingen, som var den andre skyteepisoden i området på kun kort tid.

– Per nå har vi ikke det fulle bildet. Det gjør det vanskelig å si noe om bakgrunnen, slik saken står, sier politiadvokat Cecilie Gulnes, påtaleleder for etterforskningen.

– Leter etter aktuelle personer

Mandag i forrige uke meldte en 19 år gammel mann seg for politiet, etter å ha oppholdt seg i utlandet etter skytingen. Han er siktet for drapsforsøk. Forrige tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

19-åringen nekter straffskyld for siktelsen, men har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

– Vi har forespurt avhør, men enn så lenge har han ikke ønsket det. Det er selvfølgelig noe vi håper å få til, sier Gulnes.

Samtidig fortsetter politiets søk etter flere potensiell gjerningspersoner etter pubskytingen.

– Vi leter etter aktuelle personer, uten at vi kan si noe om antallet. Vi har en sterk hypotese om at det har vært flere involverte, sier Gulnes, som ikke ønsker å kommentere om politiet har navngitte personer i kikkerten.

Dømt til tre års fengsel

I fengslingskjennelsen avsagt mot den siktede 19-åringen, fremkommer det at han er tidligere straffedømt – senest til tre års fengsel i Borgarting lagmannsrett i april i år. Dommen er imidlertid anket til Høyesterett og er dermed ikke rettskraftig.

Til tross for at han selv meldte seg til politiet, avviser han å ha noe med skytingen på Grønland å gjøre.

– Han nekter straffskyld. Han mener at han ikke har gjort dette, sier 19-åringens forsvarer, advokat Audun Beckstrøm.

Han legger til at beslutningen om ikke å stille i avhør, kan endre seg.

– At han ikke har ønsket å forklare seg, henger sammen med at dokumentene i saken er klausulerte for ham, sier forsvareren.

Undersøker mulig sammenheng

Helt innledningsvis pågrep også politiet en annen mann i forbindelse med saken, men han er senere løslatt. Cecilie Gulnes legger for øvrig til at det er en krevende etterforskning.

– Vi er fortsatt i en innledende fase, men det er vanskelig materie i den forstand at man ikke vil snakke med politiet, sier hun.

Skuddene natt til 14. mai var den andre skyteepisoden på få uker ved Grønland torg. Natt til søndag 24. april ble det løsnet skudd mellom to grupperinger – den ene til fots, den andre i en bil.

Dagen etter fant politiet en utbrent Volkswagen Golf ved Ingierstrand bad i Nordre Follo, som de ifølge Avisa Oslos opplysninger knytter til skytingen.

Flere personer har vært siktet i forbindelse med skytingen 24. april. Politiet er imidlertid tilbakeholdne med å kommentere om de mener at skyteepisodene har en sammenheng.

– Det er helt naturlig at det er noe vi undersøker, når slike ting skjer i nærhet i tid og sted, men det er det for tidlig å si noe om. Per nå har vi ikke noe grunnlag for å si noe i den eller andre retningen, sier Gulnes.