Gå til sidens hovedinnhold

Siktede i Trosterud-saken løslates

Politiet har valgt å løslate mannen som er siktet etter Trosterud-skytingen. De mener at mistanken mot ham er svekket.

– Etter grundige vurderinger anser vi mistanken mot mannen som svekket. Politiet anser derfor at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å begjære han varetektsfengslet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Mannen i 50-årene ble pågrepet tirsdag og avhørt om skyteepisoden på Trosterud natt til onsdag i forrige uke. To unge menn ble funnet alvorlig skadd etter at en ukjent person løsnet skudd mot dem.

– Etterforskningen pågår for fullt og saken er svært høyt prioritert i Oslo politidistrikt, skriver politiet.

De fornærmede og pårørende i saken er orientert om løslatelsen, opplyser politiet videre.

Les også

Siktet for Trosterud-skytingen har forklart seg til politiet: Erkjenner ikke skyld

Ennå formelt siktet

Mannen i 50-årene ble siktet for drapsforsøk og var i politiavhør samme dag som pågripelsen. Her nektet han straffskyld og knyttet seg heller ikke til hendelsen, opplyste politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til Avisa Oslo onsdag.

Rent formelt står siktelsen mot mannen ved lag, i alle fall inntil videre.

– Mistankegrunnlaget mot ham er svekket og han løslates. Siden dette er en aktiv etterforskning, har han fortsatt status som siktet. Samtidig må vi fortsette å se etter andre opplysninger og annen informasjon, som kan lede oss til hvem som står bak denne skytingen, sier Metlid til Avisa Oslo.

– Betyr det at politiet er trygge på at siktede ikke står bak?

– Vi mener at grunnlaget for å mistenke ham, er svekket. Det er heller ikke grunnlag for å varetektsfengsle ham.

Mannens forsvarer, advokat Henrik Boehlke, har følgende kommentar til løslatelsen:

– Det kan ikke bety annet enn at det ikke er skjellig grunn til mistanke, sier han til Avisa Oslo og viser til kollega Celine Krogh Fornes for ytterligere kommentar, da det er hun som har deltatt i avhørene med mannen.

– Lettet over å slippe ut

Fornes vil ikke gå nærmere inn på hva mannen har forklart i avhør, men kan bekrefte at han nå vil bli løslatt.

– Han står fast ved at han ikke knytter seg til hendelsen og at han ikke erkjenner straffskyld, sier hun til Avisa Oslo.

– Hvordan har han det?

– Han er lettet over å slippe ut.

Fornes opplyser at mannen har vært i ett avhør siden han ble pågrepet. Han vil løslates torsdag ettermiddag etter at han og advokaten er ferdige med gjennomlesing av avhøret.

Vitner: Fremsto tilfeldig

Politiet har så langt vært svært tilbakeholdne med å kommentere hvor mannen ble pågrepet, annet enn at det skjedde i Oslo. De har heller ikke ønsket å utdype bakgrunnen for at nettopp han ble utpekt som mistenkt.

De fornærmede mennene – en av dem i slutten av tenårene og den andre i 20-årene – ble påført alvorlige skader, men beskrives nå som stabile.

Politiet har fått anledning til å avhøre dem, om enn noe begrenset på grunn av helsetilstanden deres.

Vitner som var på stedet da skuddene har falt, har fortalt at det hele fremsto som tilfeldig. De fornærmede skal ha sittet ute og spilt mobilspill, da en person dukket opp og skjøt dem, har et vitne forklart.

Les også

Setter inn flere ressurser for å oppklare Trosterud-skyting – fremdeles ingen mistenkte

Vil være synlige på Trosterud

Grete Lien Metlid forteller at saken er svært høyt prioritert hos politiet.

– Vi jobber for fullt. Vi kommer også til å være synlige ute. Vi forstår at dette skaper uro og at folk blir bekymret – at dette er noe som opptar særlig de som bor i området, ikke minst fornærmede og familiene deres. Derfor er det viktig at personer som ikke har snakket med politiet, men som kan ha kunnskap og informasjon, tar kontakt med oss, sier hun.

Samtidig advarer Metlid mot rykteflommen i en sak som denne.

– Når noe slikt skjer i det offentlige rom og vi ikke kan knytte det til noen konkret, kjent historikk, blir det fort at det snakkes mye om og at mange naturligvis er opptatt av hvem som står bak. Igjen er det bare å gjenta at det er viktig at denne informasjonen kommer til politiet, sier politiinspektøren.

Fem skutt på 16 dager

Trosterud-skytingen er én av tre skyteepisoder i Oslo på 16 dager, der til sammen fem personer er utsatt for det politiet mener er drapsforsøk:

  • Søndag 15. august skyter en 34 år gammel mann to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Politiet har uttalt at de ikke har funnet noen relasjon mellom partene. Den siktede mannen ble pågrepet ikke lenge etterpå og sitter i dag i varetekt. Foreløpig har han ikke ønsket å forklare seg.
  • Mandag denne uken ble en mann i 20-årene skutt ved T-banestasjonen på Brynseng. En 22 år gammel mann ble pågrepet påfølgende natt og siktet i saken. Han erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld for drapsforsøk. Politiet knytter skytingen til et kriminelt belastet miljø.
  • I mellomtiden skjer altså skytingen på Trosterud natt til onsdag 25. august.

På en pressekonferanse på politihuset tirsdag fortalte politiinspektør Grete Lien Metlid at de ikke ser noen sammenheng mellom skyteepisodene.

Les også

På to uker har fem personer blitt skutt i Oslo: – Vi forstår at det skaper uro

Kommentarer til denne saken