Siden midten av februar har treningssentrene i Oslo vært åpent kun for personer som kan dokumentere at de må trene av helsemessige årsaker.

I perioden har det vært mulig for medlemmene på sentrene å både trene individuelt og sammen med en personlig trener. Slik Avisa Oslo omtalte i midten av mars, besluttet derimot Sats å kutte delen om individuell trening for å bidra til å slå ned smitten i hovedstaden.

– Det er med å redusere mobilitet. Dette tilbudet har ikke vært utstrakt brukt, men det er vårt bidrag i den store sammenhengen. Vi kjente at det var riktig å gjøre, sa Wenche Evertsen, sjef for Sats Norge, til Avisa Oslo den gang.

Før helgen kom derimot kontrabeskjeden: Nå åpner Sats for egentrening på utvalgte sentre i Oslo, men blir strengere på dokumentasjonen om medisinsk grunnlag.

– Har ventet på dette

Regelendringen tas svært godt imot av Sigrun Fosse. Avisa Oslo har tidligere skrevet om 39-åringen med spastisk cerebral parese.

Funksjonsnedsettelsen gjør at Fosse er uføretrygdet. For henne handler hverdagen om å gjøre det hun kan for å ha et smertefritt liv. Når hun trener får hun mindre spasmer. Det gjør at kroppen hviler bedre, hun blir ikke liggende våken om natten og matlysten forsvinner ikke.

Den siste tiden har hun fått trent langt mindre på grunn av økonomiske årsaker. Hver PT-time spiser opp en betydelig del av hennes månedlige budsjett.

– Jeg fikk beskjed om det på fredag. Det var en god start på helgen, for å si det sånn. Det var veldig bra, sier Fosse.

– Det har vært tre kjipe uker (siden tilbudet til Sats om individuell trening forsvant). Jeg har brukt masse penger som jeg egentlig ikke har på personlig trener. Det er så viktig for meg å få trent – og da har personlig trener vært eneste mulighet, fortsetter hun.

Saken fortsetter under bildet.

Får en enklere hverdag

Hun opplever den uforutsigbare koronaperioden som veldig vanskelig. Men nå ser hun frem til å få mer kontinuitet i treningen. Denne uken ser hun for seg fire turer på treningssenteret.

– Nå blir det enklere å trene kondisjon. For meg blir det mer stillesitting når jeg ikke kan gå til butikken. Jeg er avhengig av å kjøre rullestol eller bil. Det blir veldig lite hverdagsmosjon, så dette er kjærkomment, forteller hun.

Nå følger hun spent med på myndighetenes gjenåpningsplaner. Hun mener Erna Solberg er fornuftig når hun planlegger en forsiktig og trinnvis gjenåpning av samfunnet.

– Selv om hun ikke kommer med noen datoer, synes jeg planen er ganske god. Men jeg er veldig imot at de skal åpne utestedene før treningssentrene. Det synes jeg er helt «høl i huet», forteller Fosse.

Mandag var Fosse på Sats Colosseum – et av hennes faste sentre. Da merket hun allerede at det var flere på senteret enn i forrige uke.

Saken fortsetter under bildet.

Åpner opp på over 15 sentre i Oslo

Det er kun Sats og Fresh Fitness (som Sats eier) som valgte å gjøre om på reglene. Resten av sentrene i Oslo, som tilbyr trening for personer med medisinsk grunnlag, har gitt mulighet til individuell trening den siste tiden.

Mandag åpnet altså Sats også opp for dette på rundt halvparten av sine i overkant av 30 sentre i Oslo. Evertsen sa følgende til Avisa Oslo lørdag:

– Dokumentasjonskravet kommer til å bli strengere. Vi må stole på at helsepersonell gjør de riktige vurderingene, men vi kommer til å kreve skriftlig erklæring fra autorisert helsepersonell med henvisningsrett, altså lege, kiropraktor eller manuellterapeut, sa hun.

– Hva er det som har endret seg den siste måneden som gjør at dere velger å åpne nå?

– Da vi stengte var smittetrykket på et veldig høyt nivå, men nå er det på vei ned igjen. I tillegg har det kommet en ny veileder for smittevern ved treningssenter og helsesenter, som gjør oss enda tryggere på at vi kan ivareta smittevernet på en god måte, fortalte hun.

I påskeuken, uke 13, ble det registrert 1.630 smittetilfeller i Oslo, et snitt på 233 per dag. Mandag til lørdag i uke 14 er det registrert 1.311 tilfeller, i gjennomsnitt 218 per dag.