Gå til sidens hovedinnhold

Sier blankt nei til det Oslo ber om: – Helt urealistisk

– Unaturlig at Oslo skal ha innflytelse på hvilke virkemidler som tas i bruk i alt fra Hallingdal til Nore og Uvdal, sier fylkesråd Olav Skinnes (Sp) om Oslo kommunes krav om å inkluderes i Vikens transport- og arealplaner.

– Nei.

Det svarer Vikens fylkesråd for samferdsel Olav Skinnes da Avisa Oslo spør om det er aktuelt å gå med på det Oslo bystyre vedtok onsdag kveld.

Bystyret er bekymret for at nabofylket utvikler egne areal og transport-samarbeidsplaner uten å inkludere Oslo. Derfor skal Oslo kommune nå anmode Viken om å stille disse planene i bero.

– I henhold til lovverket må vi hver valgperiode se om de regionale planene er gode som de er, eller om de skal fornyes. I planstrategien bestemte fylkestinget at vi skulle lage en ny. Vi må gjennomføre det vi skal gjøre i løpet av en tidsplan, og slik jeg ser det, er det Oslo ber om helt urealistisk, sier imidlertid Skinnes.

– Vi er forpliktet til å følge opp de langsiktige måla som er satt for Viken, vektlegger SP-politikeren.

Les også

Oslo frykter å bli glemt av Viken: Advarer mot kø, kork og kaos

Avviser Oslos bekymring

Høringsuttalelsen vedtatt av Oslos bystyre stadfester:

«Uten felles planlegging og -styring, vet vi av erfaring at bilbruken kan øke raskt igjen, forurensing kan bli et større problem, og transportforsinkelser og kostnader vil være til hinder for personlig mobilitet og bedrifters internasjonale konkurransekraft».

Skinnes har tidligere avfeid at Vikens planer vil bidra til problematikken Oslo frykter. Da Avisa Oslo spør fylkesråden om hvorfor det ikke er grunn til bekymring, svarer han følgende:

– Dette er veldig viktige temaer i våre regionale planer. Vi har det i vår politiske plattform og det sitter ryggmargen, og det er nettopp disse tingene vi vil ta hensyn til. Jeg ser ingen interesseforskjell mellom Oslo og Viken her.

– Vi har et godt samarbeid med Oslo i form av Oslopakke 3 og byvekstavtalen. Ingen har tatt til orde for å ikke videreføre det samarbeidet, og vi ønsker å fortsette arbeidet vårt med full styrke, understreker Olav Skinnes.

– Burde kanskje holdt seg til å drive som bonde og ordfører oppe i Hallingdal

– Unaturlig

Olav Skinnes sier det er praktiske årsaker til at Viken ønsker å utvikle en egen regional plan for areal og mobilitet for Viken fylke der Oslo ikke inkluderes. Han er fylkesråd for 51 kommuner. Mange av dem har utfordringer som skiller seg mye fra Oslos.

Skinnes sier også at flere av dem har vært kritiske til den gamle planen der Oslo var inkludert.

– Tilbakemeldingen har vært at planen ikke helt svarte ut behovene til flere kommuner, sier fylkesråden.

– Det er unaturlig at Oslo skal ha innflytelse på hvilke virkemidler som tas i bruk i alt fra Hallingdal til Nore og Uvdal. Men rundt Oslo må vi samhandle godt. Vi har felles mål og skal jobbe for å få på plass felles løsninger, fortsetter Olav Skinnes.

Svarer på frontalangrepet fra Oslo: – På grensen til tendensiøst og uforskammet overfor en god nabo

– Tar selvfølgelig Oslos høringsinnspill på alvor

Den aktuelle saken skapte høy temperatur under gårsdagens møte i Oslos bystyre.

MDGs Eivind Trædal advarte mot at Vikens manglende inkludering av Oslo kunne bidra til kø, kork og kaos i hovedstadsområdet, mens Venstres Hallstein Bjercke gikk knallhardt ut og advarte mot at Viken kunne bli Oslos største klimatrussel.

Dette avviste Skinnes i går. Avisa Oslo ble også kontaktet av fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen (Ap).

– Vi tar selvfølgelig Oslo kommunes høringsinnspill på alvor og lytter. Vi har hele veien vært tydelige på at vi vil samarbeide nært med Oslo og at premissene i byvekstavtalen og Oslopakke 3 skal følges. Vi er i ferd med å etablere en dialog med Oslo kommune for å finne gode løsninger sammen, uttalte Jacobsen.

– Store deler av Viken fylke er en del av Oslo bo- og arbeidsmarked. Derfor har Viken fylke og Oslo kommune sammenfallende interesse om å få til gode løsninger for areal og mobilitet i hovedstadsområdet, samtidig som vi på fylkesnivå har et behov for å samordne det nye fylket i areal- og mobilitetspolitikken, understreket fylkesrådslederen.

Kommentarer til denne saken