Lørdag morgen gikk Oslo kommune ut med flomvarsel i Akerselva etter at Vann- og avløpsetaten (VAV) har sluppet ut økte vannmengder fra magasinene ved Maridalsvannet på grunn av høyt tilsig og forventet høy regntilførsel de neste dagene.

Vannføringen i Akerselva økte fra 25 til 30 kubikkmeter i sekundet, noe som gjorde at flomvarselet ble oppjustert til oransje nivå – som vil si at det er fare for erosjon og lokale oversvømmelser.

Bildeserie

Se bildene: Slik ser det ut ved elva nå

Dette har gått hardt utover flere langs elven, blant annet møtepunktet Mathallen ved Vulkan. Søndag morgen så serveringsområdet seg nødt til å pumpe ut alt vannet som strømmet inn kjelleren deres.

– Rutine

– Dette er blitt en rutine for oss, sier daglig leder for Mathallen i Oslo, Frode Rønne Malmo, til Avisa Oslo.

Ifølge Malmo har Mathallen kontroll på situasjonen og det har ikke vært nødvendig å tilkalle brannvesenet for pumpehjelp. Dette er nemlig ikke første gang Mathallen har vært nødt til å gjøre slike tiltak.

– Når vannføringen i Akerselva har økt så mye som den har gjort, trenger rett og slett vannet inn i bygget. Det er ikke bygget beregnet for, så da må vi pumpe like store mengder vann ut igjen. Dette er blitt en rutine for oss, og vi har bygget en kjeller med tiltak som passer på at det elektriske systemet ikke blitt ødelagt, sier Malmo.

Store verdier i fare

Mathallen og øvrige næringsbygg i området ble varslet om økningen av vannføringen i god tid, slik at de fikk tid til å gjøre de tiltakene som kreves.

– Vi berørte langs elven står på en varslingsliste, så vi får beskjed, sier Malmo til Avisa Oslo.

Et av tiltakene Mathallen har gjort er å bygge såkalte ubåtdører som hindrer vannet i å trenge videre inn i bygget, likevel kan vannet gjøre skade, mener Malmo.

– Det står ganske store verdier i fare. Jeg skulle ønske det ble gjort en helhetlig vurdering når de øker vanntilførselen så betraktelig. Det er veldig mange bygninger som blir berørte, sier han.

Unormalt mye nedbør

Overingeniør Petter Morstad ved Vann- og avløpsetaten sier at det alltid tas en helhetlig vurdering før endringer i Akerselvas vannføring. I dette tilfellet er Oslo inne i mange måneder på rad med unormalt store nedbørsmengder. Ved målestasjonen på Bjørnholt er det registrert 242 millimeter med nedbør de siste 30 dagene, ifølge Morstad.

– Det tilsvarer omtrent normalnedbøren for hele oktober og november til sammen, påpeker Morstad.

Han sier også at det ikke går an å regulere seg ut av en flom. Mer nedbør er i vente. Derfor valgte vann- og avløpsetaten å være føre var.

– Vi tapper for å gjøre rom for mer nedbør, sier Petter Morstad.