Gå til sidens hovedinnhold

September og sjelden varme i Oslo – nyt de siste dagene med sydenstemning

Nå kryper gradestokken sakte, men sikkert nedover igjen.

Onsdag minnet været mer om sommer og Syden enn norsk høstvær.

Temperaturen har vært en snakkis blant kollegaene til statsmeteorolog Terje Alsvik i Meteorologisk institutt, som følge av den mulige varmerekorden.

Onsdag ettermiddag var det meldt opp til 27 grader – noe som hadde utløst ny varmerekord for september.

Rekorden fra 1880 på 27,3 grader ble imidlertid vanskelig å slå. Onsdag nådde gradestokken 26 grader i Oslo, og ble også slått av 1991-rekorden på 26,4 grader for september.

Årsakene er blant annet at oppvarmingen kommer i gang litt senere enn anslått. Det har ligget litt tåke over deler av byen i morgentimene de siste dagene. Jo lenger vi kommer ut i måneden, desto vanskeligere blir det å slå den gamle rekorden fordi dagene blir kortere og oppvarmingstiden blir mindre.

Les også

Har du en slik leilighet sitter du på en gullgruve: Gikk 1,5 mill. over takst

– Fantastisk

Likevel:

– Det blir fantastisk deilig å være ut når solen kommer fram. Det blir også fantastisk på torsdag, men kanskje med litt lavere temperaturer, sa vakthavende meteorolog Alsvik Walløe onsdag formiddag.

Over helgen og ut i neste uke senker temperaturene seg og kryper under 20-tallet. Torsdag er altså dagen du må benytte om du vil oppleve et siste skrik av sommer.

Les også

Boligkjøpet ble et mareritt: Leiligheten Ida (26) kjøpte viste seg å være et kontor

Mye kaldere i nord

Det er også store kontraster langstrakte Norge. Mens Oslo-folk kan nyte en god pils eller et måltid på uteservering, må folket i nord kle på seg godt med tøy om man skal ferdes ute.

– Hvor stor forskjell blir det fra Oslo til der det er kaldest i landet?

– Det er ganske store kontraster til Nord-Norge som har det kjølig, mens vi i sør har det varmt på onsdag. På kysten av Finnmark blir det ikke så mye over fem til seks grader, med høst og ruskete vær. Det blir heller ikke varmt i byene, som Tromsø, hvor det stort sett vil bli under 10 grader hele dagen.

Les også

Legen så alvorlig på Eli (31) og sa: – Drikker du én slurk til, kan du dø

Les også: Det lille spisestedet i Kvadraturen har gått rett til topps på Oslo-liste: – Enkel og vanlig hjemmemat

Kommentarer til denne saken