Onsdag minnet været mer om sommer og Syden enn norsk høstvær.

Temperaturen har vært en snakkis blant kollegaene til statsmeteorolog Terje Alsvik i Meteorologisk institutt, som følge av den mulige varmerekorden.

Onsdag ettermiddag var det meldt opp til 27 grader – noe som hadde utløst ny varmerekord for september.

Rekorden fra 1880 på 27,3 grader ble imidlertid vanskelig å slå. Onsdag nådde gradestokken 26 grader i Oslo, og ble også slått av 1991-rekorden på 26,4 grader for september.

Årsakene er blant annet at oppvarmingen kommer i gang litt senere enn anslått. Det har ligget litt tåke over deler av byen i morgentimene de siste dagene. Jo lenger vi kommer ut i måneden, desto vanskeligere blir det å slå den gamle rekorden fordi dagene blir kortere og oppvarmingstiden blir mindre.

– Fantastisk

Likevel:

– Det blir fantastisk deilig å være ut når solen kommer fram. Det blir også fantastisk på torsdag, men kanskje med litt lavere temperaturer, sa vakthavende meteorolog Alsvik Walløe onsdag formiddag.

Over helgen og ut i neste uke senker temperaturene seg og kryper under 20-tallet. Torsdag er altså dagen du må benytte om du vil oppleve et siste skrik av sommer.

Mye kaldere i nord

Det er også store kontraster langstrakte Norge. Mens Oslo-folk kan nyte en god pils eller et måltid på uteservering, må folket i nord kle på seg godt med tøy om man skal ferdes ute.

– Hvor stor forskjell blir det fra Oslo til der det er kaldest i landet?

– Det er ganske store kontraster til Nord-Norge som har det kjølig, mens vi i sør har det varmt på onsdag. På kysten av Finnmark blir det ikke så mye over fem til seks grader, med høst og ruskete vær. Det blir heller ikke varmt i byene, som Tromsø, hvor det stort sett vil bli under 10 grader hele dagen.

Les også

Legen så alvorlig på Eli (31) og sa: – Drikker du én slurk til, kan du dø

Les også: Det lille spisestedet i Kvadraturen har gått rett til topps på Oslo-liste: – Enkel og vanlig hjemmemat