Hvis værmeldingen for Oslo slår til i morgen, vil det regne fra klokken 04 på morgenen til klokken 21 på kvelden.

Hele 17–20 millimeter nedbør er ventet.

Det betyr flomfare flere steder.

Akerselva flommer allerede over. Det gjorde den allerede i helgen. I morgen bør du gå tur med varsomhet.

– I løpet av morgendagen venter vi en 15–20 millimeter i Oslo-området. Regnet starter i løpet av natten. Så vil det komme jevnt utover dagen. Vi forventer ikke styrtregn. Det vil avta noe utoverkvelden, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt.

Det er noen dager igjen av mai måned. Meteorologisk institutt har derfor foreløpig ikke oppsummert mai måned.

– Men det har jo vært en kjølig mai i det store og hele. Vi får se hvordan det går til slutt, sier han.

Det er om å gjøre å holde ut til torsdag.

– Det blir noe bedre i helgen, sier Granan.

Gult nivå

Det er flomfare i Oslo etter mange dager med regn. Men det er gult nivå og fortsatt ikke stor fare for flom generelt. Det er likevel grunn til å forvente noe overvann i Oslo i morgen.

Hydrolog Anne Fleig i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer ikke store overvannsproblemer på grunn av morgendagens heldags-regn.

– Det kan nok bli problemer lokalt. Men da er det mer fordi avløpsveier blokkert på grunn av løv eller avfall. Dette er et større problem om høsten fordi det mer løv på veiene, sier Fleig.

Hvis alt vannet hadde kommet som styrtregn på en time ville det sett helt annerledes ut. Men det er altså ikke det som er meldt.

Vær varsomme

Vann- og avløpsetaten i Oslo ber likevel folk om å være varsomme og melde fra om overvann som følge av regnet.

– Folk må være varsomme. Og meld ifra til oss eller til brannvesenet hvis dere ser tette kummer eller om det kommer vann i kjellere, sier kommunikasjonsrådgiver Simen Strand Jørgensen i Vann- og avløpsetaten i Oslo.

Vannmagasinene er fulle i Oslo.

– Vi slipper ut 25.000 liter vann i sekundet. Det er ganske mye, men ikke like mye som vi slapp ut før jul. Da var vi oppe i 40.000 liter i sekundet. Det er mulig vi må vurdere å slippe ut enda mer, sier Jørgensen.

Han minner om at Akerselva allerede i helgen rant over sine bredder, og det er all grunn til å være varsomme langs turveien.

– Det gjelder også i morgen Man må tenke seg om og følge godt med. Det er store krefter i sving, særlig ved fossene, sier Jørgensen.

Han mener det ikke er fare for store menger kloakk, men det er likevel en generell regel som gjelder:

– Unngå å bade i 24 timer etter et sterkt nedbørsfall. Nedbørsvannet havner i samme avløpssystem som kloakken. Det kan forekomme utslipp, sier Jørgensen.

Bildeserie

Se bildene: Her flommer Akerselva over

Les også

Vil ta vare på flere bygg som dette: – Det rives for mye i Oslo